Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli
: 28 mar 2017, 19:41
Składniki:
- karkówka- 1 kg
- łopatka – 1 kg
-cebula – 5 szt.
- czosnek – 4 duże ząbki
- majeranek – 2 łyżki
- tymianek – 2 łyżki
- ziele angielskie – 6 kulek
- liść larowy – 5 szt.
- smalec – 2 łyżki
- sól i pieprz - do smaku
- żelatyna (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Wycinamy twarde błony i wkładamy do rondla.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy 2 łyżki smalcu i smażymy.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Mięso smażymy do momentu, aż będzie rumiane.
Do tak usmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodajemy przyprawy. Całość zalewamy wrzątkiem 2 cm ponad poziom mięsa.
Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Po uduszeniu mięsa wyłączamy gaz i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Gotową duszonkę przekładamy do słoików. Napełniamy do ¾ wysokości. (W oryginalnym przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka żelatyny do każdego słoika, ale ja nie dodałem). Gotujemy 1,5 godziny. Z tej ilości mięsa wyszło mi 5 słoiczków 0,5l.
- karkówka- 1 kg
- łopatka – 1 kg
-cebula – 5 szt.
- czosnek – 4 duże ząbki
- majeranek – 2 łyżki
- tymianek – 2 łyżki
- ziele angielskie – 6 kulek
- liść larowy – 5 szt.
- smalec – 2 łyżki
- sól i pieprz - do smaku
- żelatyna (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Wycinamy twarde błony i wkładamy do rondla.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy 2 łyżki smalcu i smażymy.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Mięso smażymy do momentu, aż będzie rumiane.
Do tak usmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodajemy przyprawy. Całość zalewamy wrzątkiem 2 cm ponad poziom mięsa.
Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Po uduszeniu mięsa wyłączamy gaz i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Gotową duszonkę przekładamy do słoików. Napełniamy do ¾ wysokości. (W oryginalnym przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka żelatyny do każdego słoika, ale ja nie dodałem). Gotujemy 1,5 godziny. Z tej ilości mięsa wyszło mi 5 słoiczków 0,5l.