Składniki:
- karkówka- 1 kg
- łopatka – 1 kg
-cebula – 5 szt.
- czosnek – 4 duże ząbki
- majeranek – 2 łyżki
- tymianek – 2 łyżki
- ziele angielskie – 6 kulek
- liść larowy – 5 szt.
- smalec – 2 łyżki
- sól i pieprz - do smaku
- żelatyna (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Wycinamy twarde błony i wkładamy do rondla.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy 2 łyżki smalcu i smażymy.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Mięso smażymy do momentu, aż będzie rumiane.
Do tak usmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodajemy przyprawy. Całość zalewamy wrzątkiem 2 cm ponad poziom mięsa.
Przykrywamy rondel pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Po uduszeniu mięsa wyłączamy gaz i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Gotową duszonkę przekładamy do słoików. Napełniamy do ¾ wysokości. (W oryginalnym przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka żelatyny do każdego słoika, ale ja nie dodałem). Gotujemy 1,5 godziny. Z tej ilości mięsa wyszło mi 5 słoiczków 0,5l.
Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- gwizdek
- Posty: 1159
- Rejestracja: 18 lis 2016, 20:00
Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli
(W oryginalnym przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka do każdego słoika, ale ja nie dodałem). Można wiedzieć czego nie dodałeś ?
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli
Wycięło Dzięki za czujność Chodzi o żelatynę. Wtedy dodatkowo jest galaretka.
- Pools
- Posty: 256
- Rejestracja: 17 lis 2016, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli
Wygląda bardzo zacnie
Super zdjęcia
Super zdjęcia
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Duszonka z przepisu Kulinarnej Wioli
Bardzo smakowicie wygląda ta Twoja duszonka. Pools ma racjęzdjęcia super
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]