Polędwiczki peklowane na mokro
: 10 lis 2016, 17:03
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe
- peklosól
- woda
Przygotowanie solanki:
Stosowałem 80g peklosoli na 1 litr wody. I 1 litr wody na 1 kg polędwiczek. Polędwiczki wkładamy do solanki i odstawiamy na 4-5 dni do lodówki.
Wędzenie:
Na noc przed wędzeniem wyciągamy polędwiczki i wieszamy na hakach, aby ociekły. Rozgrzewamy wędzarnie, wkładamy polędwiczki i osuszamy ciepłym powietrzem. Osuszamy do momentu, aż polędwiczki będą suche (przy dotknięciu nie będą się kleić do ręki). Po osuszeniu puszczamy dym. Wędzimy w temperaturze 45-50 stopni do uzyskania koloru. U mnie najczęściej trwa to około 1,5 h.
Po wyjęciu z wędzarni możemy je parzyć. Parzenie w wodzie o temperaturze 70-75 stopni (dodaję ziele angielskie i liść laurowy) do uzyskania wewnątrz polędwiczki 68 stopni. Możemy też pozostawić bez parzenia i mamy polędwiczkę łososiową.
- polędwiczki wieprzowe
- peklosól
- woda
Przygotowanie solanki:
Stosowałem 80g peklosoli na 1 litr wody. I 1 litr wody na 1 kg polędwiczek. Polędwiczki wkładamy do solanki i odstawiamy na 4-5 dni do lodówki.
Wędzenie:
Na noc przed wędzeniem wyciągamy polędwiczki i wieszamy na hakach, aby ociekły. Rozgrzewamy wędzarnie, wkładamy polędwiczki i osuszamy ciepłym powietrzem. Osuszamy do momentu, aż polędwiczki będą suche (przy dotknięciu nie będą się kleić do ręki). Po osuszeniu puszczamy dym. Wędzimy w temperaturze 45-50 stopni do uzyskania koloru. U mnie najczęściej trwa to około 1,5 h.
Po wyjęciu z wędzarni możemy je parzyć. Parzenie w wodzie o temperaturze 70-75 stopni (dodaję ziele angielskie i liść laurowy) do uzyskania wewnątrz polędwiczki 68 stopni. Możemy też pozostawić bez parzenia i mamy polędwiczkę łososiową.