Salami paprykowe
: 10 lis 2016, 18:54
Salami paprykowe - przepis:
- łopatka 2.1 kg
- słonina 420 g
- pieprz 10 g
- kolendra 2 g
- papryka słodka 10 g
- papryka wędzona 16 g
- cukier 6 g
- sól 10 g
- suszone papryczki 5 szt. (wykorzystałem siberian house)
- 2 łyżeczki oregano
Łopatkę kroimy w kawałki 2-3 cm peklujemy tradycyjne dawką 23-25 g/kg, słonina solona 18 g/kg. Peklujemy 6-7 dni, mielimy na sitku 4-5 mm, słonina drobno krojona w kostkę dodajemy przyprawy, wyrabiamy i nadziewamy w jelita wołowe. Przenosimy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, następnie zaczepiamy pleśnią i przenosimy do pomieszczenia w temp 10-12 C. Dojrzewanie 4-5 tyg.
Smacznego.
- łopatka 2.1 kg
- słonina 420 g
- pieprz 10 g
- kolendra 2 g
- papryka słodka 10 g
- papryka wędzona 16 g
- cukier 6 g
- sól 10 g
- suszone papryczki 5 szt. (wykorzystałem siberian house)
- 2 łyżeczki oregano
Łopatkę kroimy w kawałki 2-3 cm peklujemy tradycyjne dawką 23-25 g/kg, słonina solona 18 g/kg. Peklujemy 6-7 dni, mielimy na sitku 4-5 mm, słonina drobno krojona w kostkę dodajemy przyprawy, wyrabiamy i nadziewamy w jelita wołowe. Przenosimy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, następnie zaczepiamy pleśnią i przenosimy do pomieszczenia w temp 10-12 C. Dojrzewanie 4-5 tyg.
Smacznego.