Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
: 29 maja 2017, 8:57
Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Składniki:
zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 350 ml mleka
1 łyżeczka soli
Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki słonecznika do posypania ciasta
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Udanego wypieku
Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Składniki:
zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 350 ml mleka
1 łyżeczka soli
Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki słonecznika do posypania ciasta
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Udanego wypieku