Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Składniki:
zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 350 ml mleka
1 łyżeczka soli
Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki słonecznika do posypania ciasta
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Udanego wypieku
Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Bardzo apetycznie wygląda. Zapachniało mi przez ekran
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.
Dziękuję za pochwałę Chleb jest naprawdę bardzo smaczny. Od około 3 lat nie kupujemy z żoną żadnego pieczywa, sami sobie pieczemy. Pozdrawiam