Strona 1 z 1
peklowanie na sucho ;)
: 23 sty 2018, 18:47
autor: Mr.Smok
Z racji że praktycznie nie pekluję na mokro (heheh) to mam kilka spostrzeżeń. zdecydowanie lepszy kolor po peklowaniu uzyskuje się peklując na sucho w "próżni". oczywiście skromny dodatek cukru w ilości 3-5 g do peklosoli. jeśli ktoś nie robił w ten sposób polecm zrobić choć jeden kawałęk w ten sposób.
pozdrawiam Banitów
Smok
Re: peklowanie na sucho ;)
: 23 sty 2018, 19:58
autor: Gonzo
Peklowałem tak i tak, znaczy na mokro i sucho. Co do smaku to się zgodzę, że się różnią a czy kolor ? Na razie wypada mi wierzyć aż przypomnę sobie suchy kolor
Pozdrawiam
Re: peklowanie na sucho ;)
: 23 sty 2018, 20:22
autor: Mr.Smok
dlatego Gonzo zaproponowałam żeby sobie przypomnieć suche peklowanie
Re: peklowanie na sucho ;)
: 27 sty 2018, 10:00
autor: ziezielony
Ostatnio lecę tylko "na sucho", bez próżni, w zwykłym worku do żywności...
Na sucho, kolor rzeczywiście bardziej wyrazisty, smak- jakoś szczególnie nie zauważyłem diametralnych różnic
Jest jeden zasadniczy plus- prostota i wygoda roboty, dla mnie wiodące...
Re: peklowanie na sucho ;)
: 27 sty 2018, 21:07
autor: Gonzo
No ziezielony jak nie czujesz różnicy w smakach to pewnie "gardełko zamaciczniało "
Re: peklowanie na sucho ;)
: 28 sty 2018, 9:29
autor: tier
Ja różnicę czuję przy boczku peklowanym na sucho, jest lepszy natomiast szynki wolę na mokro, są bardziej soczyste.