peklowanie na sucho ;)

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Mr.Smok
Posty: 3
Rejestracja: 10 lis 2016, 21:28

peklowanie na sucho ;)

Post autor: Mr.Smok »

Z racji że praktycznie nie pekluję na mokro (heheh) to mam kilka spostrzeżeń. zdecydowanie lepszy kolor po peklowaniu uzyskuje się peklując na sucho w "próżni". oczywiście skromny dodatek cukru w ilości 3-5 g do peklosoli. jeśli ktoś nie robił w ten sposób polecm zrobić choć jeden kawałęk w ten sposób.
pozdrawiam Banitów ;)
Smok
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: peklowanie na sucho ;)

Post autor: Gonzo »

Peklowałem tak i tak, znaczy na mokro i sucho. Co do smaku to się zgodzę, że się różnią a czy kolor ? Na razie wypada mi wierzyć aż przypomnę sobie suchy kolor ;)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Mr.Smok
Posty: 3
Rejestracja: 10 lis 2016, 21:28

Re: peklowanie na sucho ;)

Post autor: Mr.Smok »

dlatego Gonzo zaproponowałam żeby sobie przypomnieć suche peklowanie ;)
Awatar użytkownika
ziezielony
Posty: 36
Rejestracja: 04 gru 2016, 16:57

Re: peklowanie na sucho ;)

Post autor: ziezielony »

:) Ostatnio lecę tylko "na sucho", bez próżni, w zwykłym worku do żywności...
Na sucho, kolor rzeczywiście bardziej wyrazisty, smak- jakoś szczególnie nie zauważyłem diametralnych różnic :D
Jest jeden zasadniczy plus- prostota i wygoda roboty, dla mnie wiodące... :D
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: peklowanie na sucho ;)

Post autor: Gonzo »

No ziezielony jak nie czujesz różnicy w smakach to pewnie "gardełko zamaciczniało " ;) :D
Awatar użytkownika
tier
Posty: 769
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: peklowanie na sucho ;)

Post autor: tier »

Ja różnicę czuję przy boczku peklowanym na sucho, jest lepszy natomiast szynki wolę na mokro, są bardziej soczyste.
Odpowiedz

Wróć do „Peklowanie podstawy”