Śledź w pomidorach - test
: 23 lut 2018, 9:48
Tydzień temu zrobiłem 3 wersje śledzia, a dziś przetestowałem:
Sos nr. 1
Przecier z kartoniku 260g
seler 20g
pietruszka 10g
marchew 40g
papryka czerwona 30g
cebula 50g
papryka susz. 1g
papryczki ostre 1g
pieprz 1g
sól 8g
cukier 55g
woda 150ml
woda 20ml + 5g mąka ziemniaczna do zagęszczenia sosu
Sos nr. 2
pomidory z puszki 230g
marchew 50g
cebula 50g
pietruszka 10g
seler 10g
cukier 60g
ocet 20ml
woda 220ml
papryka słodka 10g
pieprz 1g
sól 10g
20ml woda + 6g mąka do zagęszczenia
Sos nr. 3
pomidory z puszki 170g
przecier kartonik 110g
marchew 20g
cebula 80g
pietruszka 20g
papryka czerw. 100g
woda 280ml
pparyka słodka 10g
ocet 50ml
cukier 60g
pieprz 1g
sól 10g
Sosy zblendowane i gotowane na małym ogniu ok 5min, na koniec zagęszczone. Śledzie w solance 10% 3,5h w smaku mało słone, myślę że optymlany czas to 4-5h. Sos nr. 1 słodki delikatnie octowy mógł być bardziej octowy i zagęszczony, a więc śmiało można dodać 10g mąki. Sos nr 2 słodki, ostry gęstość jak wyżej. Sos nr. 3 słodki, wyczuwalna mocno papryka, gęstość jak wyżej. Ogólnie wszystko idzie w donym kierunku, nie wiem tylko czy do puszek ładują świeże śledzie? wydaje mi się że chyba ryba wczesniej jest parowana. Aha czas gotowania w szybkowarze to 40min
Sos nr. 1
Przecier z kartoniku 260g
seler 20g
pietruszka 10g
marchew 40g
papryka czerwona 30g
cebula 50g
papryka susz. 1g
papryczki ostre 1g
pieprz 1g
sól 8g
cukier 55g
woda 150ml
woda 20ml + 5g mąka ziemniaczna do zagęszczenia sosu
Sos nr. 2
pomidory z puszki 230g
marchew 50g
cebula 50g
pietruszka 10g
seler 10g
cukier 60g
ocet 20ml
woda 220ml
papryka słodka 10g
pieprz 1g
sól 10g
20ml woda + 6g mąka do zagęszczenia
Sos nr. 3
pomidory z puszki 170g
przecier kartonik 110g
marchew 20g
cebula 80g
pietruszka 20g
papryka czerw. 100g
woda 280ml
pparyka słodka 10g
ocet 50ml
cukier 60g
pieprz 1g
sól 10g
Sosy zblendowane i gotowane na małym ogniu ok 5min, na koniec zagęszczone. Śledzie w solance 10% 3,5h w smaku mało słone, myślę że optymlany czas to 4-5h. Sos nr. 1 słodki delikatnie octowy mógł być bardziej octowy i zagęszczony, a więc śmiało można dodać 10g mąki. Sos nr 2 słodki, ostry gęstość jak wyżej. Sos nr. 3 słodki, wyczuwalna mocno papryka, gęstość jak wyżej. Ogólnie wszystko idzie w donym kierunku, nie wiem tylko czy do puszek ładują świeże śledzie? wydaje mi się że chyba ryba wczesniej jest parowana. Aha czas gotowania w szybkowarze to 40min