Śledź w pomidorach - test
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Śledź w pomidorach - test
Tydzień temu zrobiłem 3 wersje śledzia, a dziś przetestowałem:
Sos nr. 1
Przecier z kartoniku 260g
seler 20g
pietruszka 10g
marchew 40g
papryka czerwona 30g
cebula 50g
papryka susz. 1g
papryczki ostre 1g
pieprz 1g
sól 8g
cukier 55g
woda 150ml
woda 20ml + 5g mąka ziemniaczna do zagęszczenia sosu
Sos nr. 2
pomidory z puszki 230g
marchew 50g
cebula 50g
pietruszka 10g
seler 10g
cukier 60g
ocet 20ml
woda 220ml
papryka słodka 10g
pieprz 1g
sól 10g
20ml woda + 6g mąka do zagęszczenia
Sos nr. 3
pomidory z puszki 170g
przecier kartonik 110g
marchew 20g
cebula 80g
pietruszka 20g
papryka czerw. 100g
woda 280ml
pparyka słodka 10g
ocet 50ml
cukier 60g
pieprz 1g
sól 10g
Sosy zblendowane i gotowane na małym ogniu ok 5min, na koniec zagęszczone. Śledzie w solance 10% 3,5h w smaku mało słone, myślę że optymlany czas to 4-5h. Sos nr. 1 słodki delikatnie octowy mógł być bardziej octowy i zagęszczony, a więc śmiało można dodać 10g mąki. Sos nr 2 słodki, ostry gęstość jak wyżej. Sos nr. 3 słodki, wyczuwalna mocno papryka, gęstość jak wyżej. Ogólnie wszystko idzie w donym kierunku, nie wiem tylko czy do puszek ładują świeże śledzie? wydaje mi się że chyba ryba wczesniej jest parowana. Aha czas gotowania w szybkowarze to 40min
Sos nr. 1
Przecier z kartoniku 260g
seler 20g
pietruszka 10g
marchew 40g
papryka czerwona 30g
cebula 50g
papryka susz. 1g
papryczki ostre 1g
pieprz 1g
sól 8g
cukier 55g
woda 150ml
woda 20ml + 5g mąka ziemniaczna do zagęszczenia sosu
Sos nr. 2
pomidory z puszki 230g
marchew 50g
cebula 50g
pietruszka 10g
seler 10g
cukier 60g
ocet 20ml
woda 220ml
papryka słodka 10g
pieprz 1g
sól 10g
20ml woda + 6g mąka do zagęszczenia
Sos nr. 3
pomidory z puszki 170g
przecier kartonik 110g
marchew 20g
cebula 80g
pietruszka 20g
papryka czerw. 100g
woda 280ml
pparyka słodka 10g
ocet 50ml
cukier 60g
pieprz 1g
sól 10g
Sosy zblendowane i gotowane na małym ogniu ok 5min, na koniec zagęszczone. Śledzie w solance 10% 3,5h w smaku mało słone, myślę że optymlany czas to 4-5h. Sos nr. 1 słodki delikatnie octowy mógł być bardziej octowy i zagęszczony, a więc śmiało można dodać 10g mąki. Sos nr 2 słodki, ostry gęstość jak wyżej. Sos nr. 3 słodki, wyczuwalna mocno papryka, gęstość jak wyżej. Ogólnie wszystko idzie w donym kierunku, nie wiem tylko czy do puszek ładują świeże śledzie? wydaje mi się że chyba ryba wczesniej jest parowana. Aha czas gotowania w szybkowarze to 40min
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Śledź w pomidorach - test
Z tych trzech najlepiej smakuje mi sos nr.1
- markov21
- Posty: 2
- Rejestracja: 04 lis 2017, 23:30
Re: Śledź w pomidorach - test
Na to czekałem. Podziękował Tier
"przez życie idź odważnie, stąpaj twardo, rozpychaj się łokciami, przykład bierz z ludzi mądrych.
W miłości stąpaj ostrożnie, kochaj bezinteresownie a przykład bierz z ludzi szczęśliwych"
W miłości stąpaj ostrożnie, kochaj bezinteresownie a przykład bierz z ludzi szczęśliwych"
- jacekn
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 sty 2017, 13:38
Re: Śledź w pomidorach - test
Ja następnym razem jak będę robił zmiksuję leczo które mam w słojach i dodam mąki ziemniaczanej.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Śledź w pomidorach - test
Myślę że trzeba iść kierunku sosu pomidorowego, z minimalną ilością warzyw (najlepiej suszone) słodkie, octowe i zagęszczone. Ryba jednak musi być parowana bo surową trochę wykręca na grzbiecie
od 1:46
https://www.youtube.com/watch?v=SKD8eGpkKx0&feature=youtu.be&t=102
od 1:46
https://www.youtube.com/watch?v=SKD8eGpkKx0&feature=youtu.be&t=102
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Śledź w pomidorach - test
widać za każdym razem są parowane.. więc następnym razem trzeba tak samo zrobić...
Niech Dym będzie z Tobą.....
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Śledź w pomidorach - test
Ano trzeba, surowe potrafią trochę się odkształcić myślę że nawet na szybko obsmażone będą zdecydowanie lepsze.
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Śledź w pomidorach - test
Tieru, czy dopracowałaś już finalną recepturkę na tego śledzika i nie tylko, bardzo jestem ciekaw, bo sezon wędkarski tuż, tuż, już tak pomału zaczynam się zbierać do upragnionego wyjazdu i na pewno podczas letniego popasu nad wodą, będę chciał rybki "puszkować", a te Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie
Pozdrawiam Jarek
Pozdrawiam Jarek
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Śledź w pomidorach - test
Tieru, czy dopracowałaś już finalną recepturkę na tego śledzika i nie tylko, bardzo jestem ciekaw, bo sezon wędkarski tuż, tuż, już tak pomału zaczynam się zbierać do upragnionego wyjazdu i na pewno podczas letniego popasu nad wodą, będę chciał rybki "puszkować", a te Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie
Pozdrawiam Jarek
Pozdrawiam Jarek
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Śledź w pomidorach - test
Po zrobieniu kilku ryb stwierdzam że najlepszy sos jaki mi wyszedł to ten pomidorowy od sardynek, akurat testowaliśmy tydzirń temy na wyjeździe.
- sok 'dawtona' 660ml
- sól 1g + 1g dodany do puszki
- pieprz 1g
- cukier 48g
- ocet 17g
- mąka ziemniaczana 9g
- woda 30g
- szczypta suszonej chilli
Wszystkie składniki zagotować, dodać rozrobioną w małej ilości mąkę, chwilę gotować. Zalać sosem puszki. Szybkowar 30-35min. Jeśli chodzi o rybę to musi być jednak parowana.
- sok 'dawtona' 660ml
- sól 1g + 1g dodany do puszki
- pieprz 1g
- cukier 48g
- ocet 17g
- mąka ziemniaczana 9g
- woda 30g
- szczypta suszonej chilli
Wszystkie składniki zagotować, dodać rozrobioną w małej ilości mąkę, chwilę gotować. Zalać sosem puszki. Szybkowar 30-35min. Jeśli chodzi o rybę to musi być jednak parowana.