Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym
: 27 kwie 2018, 11:38
Makrela pokrojona w dzwonki, solanka 10% 2 godz., odstawiona do lodówki na 12 godz. Parowana 5-7 min.
Sos:
- papryka czerwona 280g
- cebula 150g
- marchew 50g
- olej do przesmażenia warzyw 30g
Przesmażamy warzywa ok 5min i dodajemy 2 soki pomidorowe 330ml następnie przyprawy
- sól 8g
- cukier 60g
- papryka słodka 2g
- pieprz czarny 3g
- 3 papryczki piri piri
- ocet jabłkowy 20ml
Gotujemy jeszcze 5min pod koniec sos zaprawiamy 5g mąki ziemniaczanej.
Rybę układamy do puszek i zalewamy sosem, szybkowar 30min.
Sos:
- papryka czerwona 280g
- cebula 150g
- marchew 50g
- olej do przesmażenia warzyw 30g
Przesmażamy warzywa ok 5min i dodajemy 2 soki pomidorowe 330ml następnie przyprawy
- sól 8g
- cukier 60g
- papryka słodka 2g
- pieprz czarny 3g
- 3 papryczki piri piri
- ocet jabłkowy 20ml
Gotujemy jeszcze 5min pod koniec sos zaprawiamy 5g mąki ziemniaczanej.
Rybę układamy do puszek i zalewamy sosem, szybkowar 30min.