Strona 1 z 1

Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym

: 27 kwie 2018, 11:38
autor: tier
Makrela pokrojona w dzwonki, solanka 10% 2 godz., odstawiona do lodówki na 12 godz. Parowana 5-7 min.

Sos:
- papryka czerwona 280g
- cebula 150g
- marchew 50g
- olej do przesmażenia warzyw 30g

Przesmażamy warzywa ok 5min i dodajemy 2 soki pomidorowe 330ml następnie przyprawy

- sól 8g
- cukier 60g
- papryka słodka 2g
- pieprz czarny 3g
- 3 papryczki piri piri
- ocet jabłkowy 20ml

Gotujemy jeszcze 5min pod koniec sos zaprawiamy 5g mąki ziemniaczanej.

Rybę układamy do puszek i zalewamy sosem, szybkowar 30min.

resized_DSC_3246.JPG
resized_DSC_3248.JPG

resized_DSC_3250.JPG
resized_DSC_3254.JPG

Re: Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym

: 03 maja 2018, 10:49
autor: tier
Sos lekko pikantny, warzywa chrupiące, następnym razem obiorę z ości bo są twarde.

DSC_3804.JPG
DSC_3809.JPG

DSC_3807.JPG
DSC_3810.JPG

Re: Makrela w sosie pomidorowo-paprykowym

: 05 maja 2018, 12:14
autor: Andym
Niewątpliwie smaczne.. Może pozwól konserwie poleżeć z pół roku. Jestem przekonany, że nabierze jeszcze więcej smaku i kruchości ości. ;)
Pozdrawiam