Konserwy Zbója - różne
: 29 paź 2018, 19:33
Zapasy na PKP
Po kilku ładnych mies. przeprosiłem się z szybkowarem i było małe dreptanie kuchenne.
Pełna prowizorka, nie było golonek tylnych. Kilkugodzinne peklowanie w temp. pokojowej.
Rano zakupiłem towar, wczesnym popołudniem wsio było już w słoikach i w szybkowarze.
golonka przednia b/k - 0.81 kg
karkówka wp - 1.69 kg
cebula surowa - 0.23 kg krojona w kostkę
korniszon - 0.25 kg krojony w kostkę (niestety sklepowy)
p-sól - 15g/kg
mieszanka przypraw wg tier'a - 15g/kg
niesłony wywar z kości golonkowych - ze 30 ml wlałem na mięsko w każdym słoiku
Robiłem na podstawie tego:
Goloncia w słoiku wg Zbój Madeja
golonka b/k - 1 kg (najlepiej tylna)
peklosól – 15g/kg
mieszanka przypraw - 15g/kg (lub wg własnego uznania)
opcjonalnie – cebula i korniszon krojone w kostkę, 10% wsadu
Peklowanie 24-48 godz. Po peklowaniu goloncię kroimy w większą kostkę, mieszamy z mieszanką przypraw i dajemy do słoika, można też dolać wody do słoika jak ktoś chce mieć więcej galaretki. Mięso w słoiku trzeba dość mocno ubić,
Słoiki sterylizujemy w szybkowarze 80 minut. Czas sterylizacji liczymy od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Palnik ustawiamy na niewielki płomień. Po skończeniu sterylizacji czekamy z otwarciem szybkowaru do momentu aż zawór bezpieczeństwa opadnie. Towar wynosimy do wychłodzenia ( ja wynoszę na spiżarnianą podłogę), następnie do lodówki. Ja osobiście do słoików wkładam 25-26 dag mięsa, mam wtedy spokój z ewentualnym wyciekiem soków/smaczków ze słoików do szybkowaru podczas sterylizacji.
Można też tyndalizować w słoikach 350 ml, czasy gotowania są odpowiednio: 70 - 40 – 30 min.
Mieszanka przypraw wg tier’a do słoniny w słoiku i nie tylko.
Mielone w młynku.
Przerobiłem z łyżek i łyżeczek na wagę.
Cebula suszona (nie prażona) - 11 g (2 łyżki)
Czosnek suszony płatki - 14 g (1 łyżka)
Czosnek granulowany - 7 g (1 łyżeczka)
Pieprz czarny świeżo mielony - 4 g (1 łyżeczka)
Listek bobkowy - 0.5 g (0.5 łyżeczki)
Po kilku ładnych mies. przeprosiłem się z szybkowarem i było małe dreptanie kuchenne.
Pełna prowizorka, nie było golonek tylnych. Kilkugodzinne peklowanie w temp. pokojowej.
Rano zakupiłem towar, wczesnym popołudniem wsio było już w słoikach i w szybkowarze.
golonka przednia b/k - 0.81 kg
karkówka wp - 1.69 kg
cebula surowa - 0.23 kg krojona w kostkę
korniszon - 0.25 kg krojony w kostkę (niestety sklepowy)
p-sól - 15g/kg
mieszanka przypraw wg tier'a - 15g/kg
niesłony wywar z kości golonkowych - ze 30 ml wlałem na mięsko w każdym słoiku
Robiłem na podstawie tego:
Goloncia w słoiku wg Zbój Madeja
golonka b/k - 1 kg (najlepiej tylna)
peklosól – 15g/kg
mieszanka przypraw - 15g/kg (lub wg własnego uznania)
opcjonalnie – cebula i korniszon krojone w kostkę, 10% wsadu
Peklowanie 24-48 godz. Po peklowaniu goloncię kroimy w większą kostkę, mieszamy z mieszanką przypraw i dajemy do słoika, można też dolać wody do słoika jak ktoś chce mieć więcej galaretki. Mięso w słoiku trzeba dość mocno ubić,
Słoiki sterylizujemy w szybkowarze 80 minut. Czas sterylizacji liczymy od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Palnik ustawiamy na niewielki płomień. Po skończeniu sterylizacji czekamy z otwarciem szybkowaru do momentu aż zawór bezpieczeństwa opadnie. Towar wynosimy do wychłodzenia ( ja wynoszę na spiżarnianą podłogę), następnie do lodówki. Ja osobiście do słoików wkładam 25-26 dag mięsa, mam wtedy spokój z ewentualnym wyciekiem soków/smaczków ze słoików do szybkowaru podczas sterylizacji.
Można też tyndalizować w słoikach 350 ml, czasy gotowania są odpowiednio: 70 - 40 – 30 min.
Mieszanka przypraw wg tier’a do słoniny w słoiku i nie tylko.
Mielone w młynku.
Przerobiłem z łyżek i łyżeczek na wagę.
Cebula suszona (nie prażona) - 11 g (2 łyżki)
Czosnek suszony płatki - 14 g (1 łyżka)
Czosnek granulowany - 7 g (1 łyżeczka)
Pieprz czarny świeżo mielony - 4 g (1 łyżeczka)
Listek bobkowy - 0.5 g (0.5 łyżeczki)