Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
- Julian
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 mar 2019, 18:16
- Lokalizacja: Wesoła
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
Czy ktoś z Was zna przepis na kiełbasę robioną z mięsa krojonego , bez użycia maszynki ?
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Kiełbasa małopolsko-podlaska J&W
Witam. Jest taki jeden przepis zatytuowany: słynna "palcówka" z Podlasia. Ja nigdy nie robiłem tej kiełbasy ale jak chcesz się pobawić to na początek możesz wypróbować
5 kg wieprzowiny kl. I - szynka, lub łopatka,
50 dag słoniny,
sól (2,5 łyżeczki na 1 kg mięsa),
pieprz,
ziele angielskie,
jałowiec,
majeranek,
czosnek
wszystko według własnego smaku.
Mięso pokroić w kostkę 5x5 mm, słoninkę w paski 5x20 mm, wymieszać razem, dodać przyprawy i szklankę zimnego wywaru z kości. Dobrze wyrobić i zostawić w chłodzie na jedną dobę. Ręcznie napełniać jelita wieprzowe, poprzewiązywać i zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu. Po kilku tygodniach cierpliwości można konsumować.
Napełniłem eksperymentalnie jelita cienkie i jedno grube. Czas dojrzewania tej grubszej palcówki tylko dla cierpliwych.
5 kg wieprzowiny kl. I - szynka, lub łopatka,
50 dag słoniny,
sól (2,5 łyżeczki na 1 kg mięsa),
pieprz,
ziele angielskie,
jałowiec,
majeranek,
czosnek
wszystko według własnego smaku.
Mięso pokroić w kostkę 5x5 mm, słoninkę w paski 5x20 mm, wymieszać razem, dodać przyprawy i szklankę zimnego wywaru z kości. Dobrze wyrobić i zostawić w chłodzie na jedną dobę. Ręcznie napełniać jelita wieprzowe, poprzewiązywać i zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu. Po kilku tygodniach cierpliwości można konsumować.
Napełniłem eksperymentalnie jelita cienkie i jedno grube. Czas dojrzewania tej grubszej palcówki tylko dla cierpliwych.