Jesiotr wędzony
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Jesiotr wędzony
Jesiotr,królewska ryba,bardzo smaczna pod każdą postacią.
Bardzo żywotny,więc jeżeli pozyskujemy go z hodowli warto poprosić o jego uśpienie.
Przed soleniem należy wypatroszyć i bardzo dokładnie oczyścić ze śluzu.Ja robię to przy pomocy soli i papierowych ręczników.
Po oczyszczeniu wkładam do 10% solanki./10 dag soli/litr wody/
Żeby uzyskać mniej więcej jednakowe nasolenie robię w okolicy ogona i na grzbiecie 2-3 nastrzyki.Jeżeli nie mamy dość dużego naczynia by cały jesiotr był przykryty solanką,układamy na 1-2 godz.brzuszkiem do dołu po czym odwracamy na grzbiet i tak trzymamy prze ok.6 godz.
Po wyjęciu z solanki dokładnie wycieramy wewnątrz i zewnątrz.Wkładamy do wędzarni i dokładnie osuszamy.Ja ułatwiam sobie osuszając przy pomocy starej farelki
Wieszam na haku wędzarniczym jak na załączonym zdjęciu.W tym miejscu gdzie jest zahaczony jesiotr ma wytrzymałą chrząstkę,która utrzyma tuszę.Nie ma potrzeby sznurowania czy też wiązania przy pomocy drutu jak to czytałem na innych forach.
Wędzimy dymem o temp.40-50 st.przez ....czas zależy od wielkości ryby.Obowiązują te same zasady co przy innych rybach.Kolorek ma być złotawy i ta kropelka tłuszczyku przy płetwie odbytowej.U mnie 2,5 kg wędził się w 40 st. 4 godziny.
Po uwędzeniu tak to wyglądało
Zachęcam tych co nie próbowali do spróbowania jesiotra.Warto
Bardzo żywotny,więc jeżeli pozyskujemy go z hodowli warto poprosić o jego uśpienie.
Przed soleniem należy wypatroszyć i bardzo dokładnie oczyścić ze śluzu.Ja robię to przy pomocy soli i papierowych ręczników.
Po oczyszczeniu wkładam do 10% solanki./10 dag soli/litr wody/
Żeby uzyskać mniej więcej jednakowe nasolenie robię w okolicy ogona i na grzbiecie 2-3 nastrzyki.Jeżeli nie mamy dość dużego naczynia by cały jesiotr był przykryty solanką,układamy na 1-2 godz.brzuszkiem do dołu po czym odwracamy na grzbiet i tak trzymamy prze ok.6 godz.
Po wyjęciu z solanki dokładnie wycieramy wewnątrz i zewnątrz.Wkładamy do wędzarni i dokładnie osuszamy.Ja ułatwiam sobie osuszając przy pomocy starej farelki
Wieszam na haku wędzarniczym jak na załączonym zdjęciu.W tym miejscu gdzie jest zahaczony jesiotr ma wytrzymałą chrząstkę,która utrzyma tuszę.Nie ma potrzeby sznurowania czy też wiązania przy pomocy drutu jak to czytałem na innych forach.
Wędzimy dymem o temp.40-50 st.przez ....czas zależy od wielkości ryby.Obowiązują te same zasady co przy innych rybach.Kolorek ma być złotawy i ta kropelka tłuszczyku przy płetwie odbytowej.U mnie 2,5 kg wędził się w 40 st. 4 godziny.
Po uwędzeniu tak to wyglądało
Zachęcam tych co nie próbowali do spróbowania jesiotra.Warto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Wujaszek Tom
- Posty: 107
- Rejestracja: 15 lis 2016, 11:25
Re: Jesiotr wędzony
Kruszynka, na koniec "przypiekałeś" ?
...nie osiągnąłem dziś żadnego sukcesu...trochę kurwa szkoda...
Tych słów nigdy nie zapomnimy Pepperku
Tych słów nigdy nie zapomnimy Pepperku
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Jesiotr wędzony
Nie,cały czas temp.ok,40 st.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Wujaszek Tom
- Posty: 107
- Rejestracja: 15 lis 2016, 11:25
Re: Jesiotr wędzony
Dziękuję
...nie osiągnąłem dziś żadnego sukcesu...trochę kurwa szkoda...
Tych słów nigdy nie zapomnimy Pepperku
Tych słów nigdy nie zapomnimy Pepperku
- AndrzejK
- Posty: 74
- Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16
Re: Jesiotr wędzony
Zachęcam tych co nie próbowali do spróbowania jesiotra.Warto
Będę próbował
Pozdrawiam
Będę próbował
Pozdrawiam
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Jesiotr wędzony
mam w pobliżu hodowlę spróbuję na pewno
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Jesiotr wędzony
Q...rteczka zarybiliśmy staw karpiem, tołpygą, amurem a o jesiotrze zapomniałem
Na wiosnę nadrobię
Tapniete z GT-I9500
Na wiosnę nadrobię
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Jesiotr wędzony
mialem okazje kosztowac ostatnio na zlocie w Rytych Blotach . Naprawde pyszna ryba bardzo mi smakowalo !!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Jesiotr wędzony
AndrzejK pisze:Zachęcam tych co nie próbowali do spróbowania jesiotra.Warto
Będę próbował
Pozdrawiam
A nie próbowałeś ?
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- AndrzejK
- Posty: 74
- Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16
Re: Jesiotr wędzony
Kaziku będę próbował samemu uwędzić jesiotra :D
Pozdrawiam
Pozdrawiam