Słoikowa łomżyńska

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Sękacz
Posty: 38
Rejestracja: 19 lis 2016, 7:42

Słoikowa łomżyńska

Post autor: Sękacz »

Skład 2,5 kg łopatki, 18-20g peklosoli na kg miesa,2g pieprzu czarnego oraz 2g pieprzu ziolowego na kg miesa, majeranek (w sumie nie ważony tylko na oko ale pewnie kolo 5-10 g było w słoiczku to na całość miesa) woda na oko ze szklankę oraz żelatyna 2 łyżki, czosnek w ząbkach wyciśniety do smaku kto ile lubi.
Mieso podzieliłem na część tłustą do zmielenia oraz część chudą bez tłuszczu na kawałki w całośći. Peklowanie 24 h w lodówce. Na drugi dzień część miesa przeznaczona do mielenia została przemieszana i zmielona. Po zmieleniu obie części połączyłem. Dodałem przypraw, wody i wszystko razem dokladnie wymieszałem. Odstawiłem na noc do lodówki, aby przyprawy się przegryzły. Do wyparzonych słoików powkładałem mięso uważajac żeby były też całe kawałki a nie tylko część zmielona. Pasteryzacjie przeprowadziłem w piekarniku najpierw 100 stopni przez godz od uzyskania przez piekarnik tepm, na drugi dzień 45 min w tej samej temp i powinno być 3 raz 30 min.
Awatar użytkownika
Sękacz
Posty: 38
Rejestracja: 19 lis 2016, 7:42

Re: Słoikowa łomżyńska

Post autor: Sękacz »

20161209_135050.jpg
połączenie i wymieszanie mięsa zmielonego z mięsem w kawałkach
20161209_141014.jpg
zapakowanie do słoików
20161211_084507.jpg

20161211_101020.jpg

20161211_101324.jpg

Gotowy wyrób
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Słoikowe”