Kaczka / u mnie z Lidla tym razem,oni chyba je granatami zabijają,taka poszarpana
Łyżka tłuszczu /u mnie smalec z gęsi /
sól,pieprz,majeranek,jabłka typu szara reneta.
Zalewa z octu:
1/4 l octu 5%
1/2 l wody
warzywa:
seler,
marchew,
pietruszka,razem ok 15 dag
dwie cebule.
Po 5 ziaren:
jałowca
pieprzu
ziela angielskiego
2 goz'dziki
liść laurowy
kawałek startego imbiru.
Warzywa poszatkować,dodać zmiażdżone przyprawy.Zagotować wodę z octem,dodać warzywa.Ostudzić.
Kaczkę sprawić,uformować tuszkę,ułożyć w ciasnym naczyniu.Obłożyć warzywami i zalać zalewą.
Macerować minimum 24 godziny.Często obracać,jeżeli tuszka z dużej kaczki to i trzy dni nie będzie za dużo.
Po wyjęciu z bejcy kaczkę osuszyć,natrzeć solą,pieprzem,majerankiem,papryką /przyprawy w zasadzie dowolne/. Trzymać godzinę w temp.pokojowej.
Kaczkę polać wrzącym tłuszczem i wstawić do piekarnika.Pierwsze 10 min.220 st.,potem obniżyć temp do 180 st.
W trakcie pieczenia polewać sosem z bejcy.Gdy piersi się zrumienią obłożyć warzywami z bejcy i wlać płyn do brytfanny.
Piec ok.1,5 godziny,gdyby warzywa zaczęły się przypalać zgarnąć je do płynu.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy i kroimy na porcje.Z płynu sporządzamy sos zagęszczając mąką,śmietaną lub miksując warzywa.
Do kaczki tradycyjnie buraczki,kasza gryczana nie palona,dodatkowo sałata rzymska z dodatkami i serem kozim.No i kompocik z mirabelek / z przepisu Stefana N. /i agrestu.
Tak przyrządzona kaczka naśladuje dzikie ptactwo,oraz poprawia niezbyt piękny smak drobiu z wielkich hodowli.Ten ciemny kolor skórki to skarmelizowana papryka,zagadałem się
Kaczka pieczona "na dziko"
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda