Jest to bardzo popularny dodatek w chinach do dań, tyle wersji co u nas na bigos będziemy potrzebowali:
- papryczki ostre, różne odmiany (ilość x2 jak na zdjęciu)
- 4-5 ząbków anyżu
- kawałek kory cynamonowej
- 3-4 ząbki czosnku, koniecznie nasz Polski
- 4 łyżeczki soli
- kilka orzechów włoskich, ziemnych lub innych
- 3 goździki
- 500 ml oleju
Papryczki drobno blendujemy lub miksujemy na płatki, wrzucamy wszystkie składniki do słoika.
Olej mocno rozgrzewamy, ja dodatkowo wrzucam czosnek i chwilę trzymam aż zrobi się złoty i tym zalewam składniki.
Wszystko powinno przez chwilę "bulgotać" po paru dniach wyjmujemy korę i anyż.
Olej najlepszy jest po kilku dniach, możemy używać praktycznie do wszystkiego... smak i ostrość podrasuje nam każde danie, nawet zwykłe pyzy smakują inaczej.
Smacznego
Chiński olej chilli - wersja Polska
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Chiński olej chilli - wersja Polska
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Chiński olej chilli - wersja Polska
O prosze a tu nawet mamy orginal takiego oto sosu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Chiński olej chilli - wersja Polska
Mój robiony dzisiaj .. jeszcze ciepły dodałam pistacje, jutro wersja druga, tym razem z ziemnymi. Wszystkie składniki drobno pokrojone. Wersja kolegi Tiera chyba lepsza, bo składniki zmiksowane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Chiński olej chilli - wersja Polska
Sylwek, No to już wiesz na co czekamy na zlocie Anuś jest OK.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chiński olej chilli - wersja Polska
No powiem Ci Przemek że to jest inspiracja do tej pory macerowałem na zimno i nie wpadłem na zalanie gorącym olejem co w sumie jest logiczne ... "o ja głupia nimfomanka" ... Brawo Ty
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- bwie
- Posty: 353
- Rejestracja: 09 lis 2016, 13:12
- Lokalizacja: niedurza wieś
Re: Chiński olej chilli - wersja Polska
Przemek, fajna inspiracja, lubię takie rzeczy, przepis dodany do listy ciekawych pomysłów