Jak w tytule, dobre żarełko, mało skomplikowane a smaczne i zaj......fajne moim zdaniem.
Potrzebujemy;
- Ładny kawał karkówki, (1-1,5Kg)
- Kapusta kiszona, (tyle samo wagowo co mięsa)
- pieprz, sól, majeranek i czosnek ( tu dowolność w zależności od upodobań, ja-pieprz i sól wiadomo, majeranku garść, 4 ząbki czosnku przez praskę)
- rękaw do pieczenia (tak, żeby się mięsko zmieściło i zostało trochę do zawiązania na tzw. cukierek)
- oczywiście piekarnik
Wykonanie;
Karkówkę solimy i pieprzymy jak do smaku i nacieramy majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem.
układamy w pojemniku i ziuuu do lodówki. (ja kładę na noc a przygotowuję wieczorem)
Po wyjęciu z lodówki , przygotowujemy odpowiednio długi kawałek rękawa, aby zmieściło się w nim mięso z zapasem na zawiązanie końców.
Nagrzewamy piekarnik do 200*C a w czasie nagrzewania;
Wkładamy do rękawa kapustę tak około połowy na dno, układamy na tej warstwie naszą karkówkę i resztą kapusty obkładamy ją, już włożoną do rękawa.
Następnie zawiązujemy końce rękawa sznurkiem, klipsem itp, nieco powyżej środkowej linii poziomej i układamy na blasze z piekarnika.
Do nagrzanego już piekarnika, wkładamy blachę z karkówką na drugi od dołu poziom.
Pieczemy "góra i dół" z termoobiegiem, na zasadzie waga mięsa = czas pieczenia. (1,5 kg = 1,5 h)
Przed włożeniem do piekarnika, zalecam zrobienie paru dziurek w górnej części rękawa, wykałaczką, szpilką do rolad ew. ostrzem noża.
Po upieczeniu i wyciągnięciu, rozcinamy górę rękawa i przekładamy całość do naczynia w którym będzie podana,
oczywiście obkładając kapustą z dna rękawa.
Możemy pociąć w plastry przed podaniem na stół lub zostawić w całości aby biesiadnicy mogli się nad mięskiem sami "pastwić", nie zapominając wtedy
o dołożeniu odpowiednich narzędzi, widełek i tasaczka lub ostrego noża.
Można podawać do ziemniaków z wody lub pieczonych albo jak kto woli.
Smacznego
Karkówka w kapuście kiszonej
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda