Te śledzie są obowiązkowe na naszym wigilijnym stole.
Tuszka śledzia solonego z ikrą
cebula pokrojona w cieniutkie piórka
cytryna sparzona i pokrojona w cieniutkie plasterki.
pieprz,najlepiej młotkowany lub grubo zmielony.
Śledzia patroszymy i moczymy w kilkukrotnie zmienianej wodzie.Należy uważać by go nie "przemoczyć",musi być wyrażnie słony.
Filetujemy,usuwamy ości,kroimy w zgrabne kawałki.
Na dno słoika nalewamy nieco oleju lnianego,wsypujemy cebulkę i kawałek cytryny.
Układamy przemiennie śledzie,cebulę cytrynę.Każdą warstwę posypujemy szczyptą młotkowanego pieprzu.
Na wierzch układamy ikrę/jest to sprawa indywidualna,ja ją po prostu lubię /.
Zalewamy olejem lnianym i do lodówki,a przynajmniej w ciemne miejsce.Olej lniany nie lubi światła.
To są te śledzie pierwsze z prawej.
A tu już na półmisku
Śledzie wigilijne
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Śledzie wigilijne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Śledzie wigilijne
Podepnę się pod temat i zapodam śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku - składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy
Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw.
Śledzie po kaszubsku - składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy
Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw.
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Śledzie wigilijne
Śledzie gotowane
Kg. surowych śledzi
4 cebule
Zalewa
Szklanka wody
1/2 szklanki octu jabłkowego
3/4 szklanki oleju
łyżka soli morskiej
3 łyżki cukru trzcinowego
Półtorej łyżki przecieru pomidorowego
Półtorej łyżki keczupu
3 liście laurowe
Łyżeczka pieprzu czarnego
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Śledzie oczyścić odciąć ogonki a cebulę pokroić w piórka
Zalewę zagotowaći dodać śledzie i cebulę , Gotować trzy minuty , ostudzić i do lodówki - spożywać następnego dnia .
Kg. surowych śledzi
4 cebule
Zalewa
Szklanka wody
1/2 szklanki octu jabłkowego
3/4 szklanki oleju
łyżka soli morskiej
3 łyżki cukru trzcinowego
Półtorej łyżki przecieru pomidorowego
Półtorej łyżki keczupu
3 liście laurowe
Łyżeczka pieprzu czarnego
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Śledzie oczyścić odciąć ogonki a cebulę pokroić w piórka
Zalewę zagotowaći dodać śledzie i cebulę , Gotować trzy minuty , ostudzić i do lodówki - spożywać następnego dnia .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Śledzie wigilijne
Śledzie korzenne .
Jest jeszcze czas by na wigilię przygotować śledzie korzenne własnej produkcji.
Skład mieszanki korzennej :
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
10 ziaren jałowca
4-5 gożdzików
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2-3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu czerwonego
Wszystkie ziarniste przyprawy tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wymoczone / nie za mocno/ śledzie kroimy na kawałki, układamy warstwami w słoiku. Każdą warstwę posypujemy mieszanką korzenną. Zalewamy olejem słonecznikowym lub rzepakowym , na wierzch dajemy liście laurowe i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Minimum dwa dni w lodówce i możemy podawać z drobno pokrojoną cebulką .
Jest jeszcze czas by na wigilię przygotować śledzie korzenne własnej produkcji.
Skład mieszanki korzennej :
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
10 ziaren jałowca
4-5 gożdzików
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2-3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu czerwonego
Wszystkie ziarniste przyprawy tłuczemy w moździerzu lub mielimy w młynku. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wymoczone / nie za mocno/ śledzie kroimy na kawałki, układamy warstwami w słoiku. Każdą warstwę posypujemy mieszanką korzenną. Zalewamy olejem słonecznikowym lub rzepakowym , na wierzch dajemy liście laurowe i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Minimum dwa dni w lodówce i możemy podawać z drobno pokrojoną cebulką .
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie