" Przepraszam, że przerywam ochy i achy, bo jest nad czym, ale małe coś o roladzie drobiowej z gorgonzolą ? "
Podaje przepis :
-pierś z kurczaka podwójna + 1 połowa
-śmietana 18% gesta 100ml
- 1 jajko
-ser gorgonzola ok 100 g ( dałem dwa razy więce)
-żurawina 50 g
- sól pieprz, gałka muszkatałowa
Pierś podwójną kroję w poprzek na 4 porcje i rozbijamy tłuczkiem składamy w jeden duży prostokąt.
Do blendera wkładam pozostałą pierś i resztki mięsa ,
dodaje jedno jajko,śmietane, przyprawy (gałki 1/2 łyżeczki) wg. gustu
miksujemy na gładką masę.
Następnie dodaje rodzynki i pokruszony ser (dałem 200g). Mieszamy ręcznie .
Rozbite mięso układam na rozcięty rękaw do pieczenia i na środek rozkładam farsz ( w jednym miejscu ,wałek farszu)
Zwijam roladę dość ściśle i zawijam w folię dość mocno końce wiąże.
Dodatkowo owijam folią aluminiową ( 2x) konce skręcam.
Pieczemy w naczyniu( blacha do pieczenia) dolewając 1/4 wysokości wody.
Temp 175oC około 1 godzina.
Podajemy z sosem żurawinowym SMACZNEGO.
Rolada drobiowa z gorgonzolą
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Konkurs świąteczno-noworoczny
Dzięki, mam smakoszy na takie roladki, musi smakować.
- marcol
- Posty: 15
- Rejestracja: 09 lis 2016, 21:17
Re: Rolada drobiowa z gorgonzolą
Rolada drobiowa z serem gorgonzola i żurawiną
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.