Składniki na ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła schłodzonego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki cukru pudru.
Masło siekamy dodajemy cukier, mąkę i żółtka i wyrabiamy ciasto, ja łączę te wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego z miską z zamontowanym w środku ostrzem do siekania. Wyrobione ciasto dzielę na 4 części, z tego 3/4 wykładam na blachę i piekę przez 20 minut w temp 160 stopni ( piekarnik wcześniej nagrzany) a pozostałe 1/4 ciasta zawijam w folię i wkładam na godzinę do zamrażalnika. Podpieczony spód ciasta zostawiam do wystudzenia. W tym czasie przygotowuję pianę.
Składniki na pianę:
8 białek - 5 zostaje z jajek z ciasta kruchego, a pozostałe mam z ''odzysku'' zamrażam białka, kiedy mam ich za dużo, wyjmuję z zamrażalnika i powoli rozmrażam w temp pokojowej. Należy pamiętać, ze do ubicia idealnej piany muszą być dobrze wychłodzone.
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru ( jeżeli dodamy owoce dość kwaśne w smaku, możemy zwiększyć do całej szklanki)
3 budynie śmietankowe .. każdy po 40 g
Pianę ubijamy powoli dodając cukier. kiedy jest piana sztywna i lśniąca nie przerywając ubijania dosypujemy budyń, a następnie dolewamy powoli olej. Po całkowitym połączeniu się składników wylewamy pianę na podpieczone i wystudzone kruche ciasto i układamy na niej owoce. Najlepiej jak są to porzeczki: czarna lub czerwona, lub inne, dość kwaskowate w smaku. Niestety miałam tylko jagody Ścieramy pozostałą część ciasta i wstawiamy do piekarnika na 40 minut 160 stopni ( grzałka góra- dół).
Smacznego
Ciasto kruche z pianą budyniową
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda