Polędwica miała 3,8 kg z mizdrą i warkoczem, po spotkaniu z nożem zostało 2,4 kg kl.I którą pokroiłem w kostkę ok 3x3 i reszta 1,4 zmielone na sitku 4
(następnym razem zmielę jeszcze na 2)
Przyprawy jakie użyłem na kilogram:
(z przepisu jak na szynkowa)
Peklosól 18g (peklowane 24 godz)
pieprz 2g
cukier 2g
kolendra 1g
gałka 1g
gorczyca 2g
Całość wymieszana i nadziewane w osłonki fi 60, waga batonu ok 600g osadzanie ok 5 godzin.
Osuszanie ok40 min i wędzenie ok 4 godzin w temp. 60 stopni
Parzenie w 75 stopniach do uzyskania w środku 68 stopni
Kiełbasa z polędwicy
- Wielos
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lis 2016, 14:20
Kiełbasa z polędwicy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kiełbasa z polędwicy
Grześ, spróbuj kiedyś nadziać ten farsz w jelito wołowe wiankowe, zobaczysz że kiełbasa będzie miała inny smak, wg mnie lepszy .
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Kiełbasa z polędwicy
Piotruś pan pisze:Grześ, spróbuj kiedyś nadziać ten farsz w jelito wołowe wiankowe, zobaczysz że kiełbasa będzie miała inny smak, wg mnie lepszy .
To chyba Lisiecka będzie wtedy.