Konkurs Kulinarna Wiola
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Konkurs Kulinarna Wiola
Konkurs na najlepiej zaprezentowane danie
Dzisiaj mam przyjemność ogłosić konkurs na najlepiej zaprezentowane danie. Smaków niestety nie sprawdzimy, ale prezentacja działa na nasze zmysły. Konkurs jest powiązany z forum www. wedzeniedomowe.pl
Zasady:
Przepis na dowolne danie wraz ze zdjęciem umieszczamy na forum wedzeniedomowe.pl, w temacie konkursu: viewtopic.php?f=137&t=482
Konkurs trwa od teraz do niedzieli 19. 02. 2017 r. do godz 24. Ogłoszenie wyników w poniedziałek 20. 02. 2017 r.
Wybór najlepszych 3 prezentacji dokonają Admini forum
Nagrody: trzy książki Roberta Winckiewicza z autografem oraz dodatkowo za zajęcie pierwszego miejsca zestaw przypraw od swojskiwyrob.pl Nagrody wysłane będą tylko na terenie Polski
Dzisiaj mam przyjemność ogłosić konkurs na najlepiej zaprezentowane danie. Smaków niestety nie sprawdzimy, ale prezentacja działa na nasze zmysły. Konkurs jest powiązany z forum www. wedzeniedomowe.pl
Zasady:
Przepis na dowolne danie wraz ze zdjęciem umieszczamy na forum wedzeniedomowe.pl, w temacie konkursu: viewtopic.php?f=137&t=482
Konkurs trwa od teraz do niedzieli 19. 02. 2017 r. do godz 24. Ogłoszenie wyników w poniedziałek 20. 02. 2017 r.
Wybór najlepszych 3 prezentacji dokonają Admini forum
Nagrody: trzy książki Roberta Winckiewicza z autografem oraz dodatkowo za zajęcie pierwszego miejsca zestaw przypraw od swojskiwyrob.pl Nagrody wysłane będą tylko na terenie Polski
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Ryba po grecku - nie jest to potrawa pałucka, ale zadomowiła się w kuchni regionalnej i jest bardzo często podawana na stoły wigilijne i jako zakąska w karnawale, oraz na święto zakochanych.
Składnik:
1 kg filetu ryby morskiej ( ja używam morszczuka lub mintaja)
2 - 3 pietruszki
1 mały seler
Biała cześć pora
5 marchwi
1 mały słoiczek koncentratu
1 mały słoiczek keczupu
2 - 3 listki laurowe
Bułka tarta
1 jajo
2 - 3 łyżki mleka
Woda ok 0,5 l
Olej
Pieprz, sól, cukier
Wykonanie:
Ryby solimy i pieprzymy panierujemy w jajku i bułce i smażymy na patelni na złoty kolor.
Warzywa myjemy skrobiemy i trzemy na tarce jarzynowej, oprócz pora który kroimy na pół krążki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy, aż warzywa zmiękną.
Podlewamy wodą doprawiamy pieprzem i solą i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat i keczup i doprawiamy do smaku.
W naczyniu układamy gorący sos na nim ryby i kolejną warstwę sosu.
Najlepsza po 24 h
Składnik:
1 kg filetu ryby morskiej ( ja używam morszczuka lub mintaja)
2 - 3 pietruszki
1 mały seler
Biała cześć pora
5 marchwi
1 mały słoiczek koncentratu
1 mały słoiczek keczupu
2 - 3 listki laurowe
Bułka tarta
1 jajo
2 - 3 łyżki mleka
Woda ok 0,5 l
Olej
Pieprz, sól, cukier
Wykonanie:
Ryby solimy i pieprzymy panierujemy w jajku i bułce i smażymy na patelni na złoty kolor.
Warzywa myjemy skrobiemy i trzemy na tarce jarzynowej, oprócz pora który kroimy na pół krążki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy, aż warzywa zmiękną.
Podlewamy wodą doprawiamy pieprzem i solą i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat i keczup i doprawiamy do smaku.
W naczyniu układamy gorący sos na nim ryby i kolejną warstwę sosu.
Najlepsza po 24 h
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Ślicznie to leśniak przedstawiłeś, jakbym takie danie zaserwował to pewnie żadna by mi się nie oparła .
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Szkoda tylko, że taki mały odzew ze strony forumowiczów Ja ze swej strony humorystycznie mogę zaprezentować, nadzianą cebulę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- asikm77
- Posty: 1
- Rejestracja: 12 lut 2017, 22:38
- Kontaktowanie:
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Witam
Podaję przepis na pyszną sałatkę ryżową
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki)
1 mała papryka czerwona
4 łyżki marynowanej cebulki
4 ogórki konserwowe
4 jajka lub 8 przepiórczych
oliwa z oliwek
majonez
sól
pieprz
natka pietruszki
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania. Na koniec dodajemy jajka pokrojone na duże kawałki lub przepiórcze na połówki. Całość posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy.
Smacznego
Podaję przepis na pyszną sałatkę ryżową
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki)
1 mała papryka czerwona
4 łyżki marynowanej cebulki
4 ogórki konserwowe
4 jajka lub 8 przepiórczych
oliwa z oliwek
majonez
sól
pieprz
natka pietruszki
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania. Na koniec dodajemy jajka pokrojone na duże kawałki lub przepiórcze na połówki. Całość posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy.
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Gonzo pisze:Szkoda tylko, że taki mały odzew ze strony forumowiczów
Możemy przedłużyć czas trwania konkursu ?
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Pewnie możemy o tydzień
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Możemy jak najbardziej
- tobiaszboksik
- Posty: 4
- Rejestracja: 02 gru 2016, 21:52
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
Co stało się z moim postem - dziwne zasady stosujecie - towarzystwo wzajemnej adoracji
Jarek
Jeżeli napiszecie że nie spełniał zasad to co postem Gonzo - o cebuli
Jarek
Jeżeli napiszecie że nie spełniał zasad to co postem Gonzo - o cebuli
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konkurs Kulinarna Wiola
tobiaszboksik pisze:Co stało się z moim postem - dziwne zasady stosujecie - towarzystwo wzajemnej adoracji
Jarek
Jeżeli napiszecie że nie spełniał zasad to co postem Gonzo - o cebuli
Kochany cebula w moich stronach jako cebula jest daniem gotowym np. do słoninki posolona i popieprzona smakuje wybornie. Ale napisałem humorystycznie wstawiam bo nie we wszystkich rejonach kraju tak jest z tą cebulą. Twoja kaczka niestety nie była zaprezentowana jako danie gotowe i nie powinna być tuw konkursie na danie gotowe. A przepis jak przpis też ubolewam, że moderator się rozpędził i zamiast przenieść w odpowiednie miejsce pewnie razem ze zdjęciem wykasował. Nie obrażaj się tylko wstaw jeszcze raz przepis w odpwoiednim miejscu, no i masz jeszcze czas żeby zaprezentować coś na talerzu gotowego.Konkurs trwa. Pozdrawiam