Składniki : ( robiłam z połowy porcji )
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg mąki pszennej
5 jajek
1/2 litra mleka letniego
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
zapach cytrynowy
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło rozpuścić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztrzepane jajka, pokruszone drożdże i mleko, oraz cukier. zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Na fotce to z lewej to ciasto prawie wyrośnięte z ziemniakami a obok drugie na pączki tradycyjne, dopiero co zrobione do wyrastania. Kiedy już ciasto podwoi swoją objętość to wykrawam pączki i odstawiam do ponownego wyrastania. Smażę na tłuszczu .. olej i smalec pół na pół. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony obracając je patyczkiem od szaszłyków Nadziewam szprycą. wcześniej jednak po usmażeniu należy je odsączyć na kratce wyłożonej ręcznikiem kuchennym. Jako nadzienie użyłam dżemu z czarnej porzeczki z gorzką czekoladą i dżemu dyniowo-pomarańczowego.
Ziemniaki do pączków muszą być po ugotowaniu sypkie.
Na zdjęciu finalnym pączki tradycyjne są na środkowym talerzu, na pozostałych z ziemniaków. Jeszcze w międzyczasie machnęłam kilka kruchych ciastek
Przepraszam, ze nie ma fotek przekroju, ale wieczorem smażone, rano wyjechały do stolicy
Jak coś niejasnego to wytłumaczę
Smacznego
Pączki wersja II (z ziemniakami )
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Pączki wersja II (z ziemniakami )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )
No to sie doczekalem dzieki Anus !!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )
Robię kaszankę z ziemniakami ale pączków z nimi jeszcze nie jadłem. Chyba Luiza będzie miała robotę
- ryszpak
- Posty: 348
- Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
- Lokalizacja: Kurpie Zielone
Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )
Słyszałem od śp. cukiernika, podobnież dłużej świeże. Robiłem kilka razy dawno temu, wg innego przepisu, zdaje się z www.lowiecki.pl. Bardzo dobre. Ale oczywiście wolę bez pyrów.
http://forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&i=5301&t=5142
Mąka 1 kg
Ziemniaki 0,70 kg
Drożdże 10 deka
Jaja 4 szt.
Margaryna 125 deka
Mleko 0,5 l.
Dżem lub marmolada
Cukier puder.
Drożdże nie rozpuszczać, wyrabiać razem z mąką i ugotowanymi przetartymi ziemniakami dodając mleko z rozpuszczona margaryną, następnie po wyrobieniu tak przygotowanego ciasta i uformowaniu pączków wraz z nadzieniem, pozostawić na chwilę w celu wyrośnięcia
i rozpocząć smażenie na głębokim oleju. Po usmażeniu wyjąć na papier w celu pozbycia nadmiaru oleju posypać cukrem pudrem lub polewając lukrem sporządzonym z cukru pudru.
http://forum.lowiecki.pl/read.php?f=14&i=5301&t=5142
Mąka 1 kg
Ziemniaki 0,70 kg
Drożdże 10 deka
Jaja 4 szt.
Margaryna 125 deka
Mleko 0,5 l.
Dżem lub marmolada
Cukier puder.
Drożdże nie rozpuszczać, wyrabiać razem z mąką i ugotowanymi przetartymi ziemniakami dodając mleko z rozpuszczona margaryną, następnie po wyrobieniu tak przygotowanego ciasta i uformowaniu pączków wraz z nadzieniem, pozostawić na chwilę w celu wyrośnięcia
i rozpocząć smażenie na głębokim oleju. Po usmażeniu wyjąć na papier w celu pozbycia nadmiaru oleju posypać cukrem pudrem lub polewając lukrem sporządzonym z cukru pudru.
Człap... Człap... Człap....
- DUCH
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
- Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku
Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )
Anuś ...a dlaczego z ziemniakami i skąd taki przepis ?
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Pączki wersja II (z ziemniakami )
DUCH pisze:Anuś ...a dlaczego z ziemniakami i skąd taki przepis ?
Tomku przepis dostałam kilka lat temu .. od kogo ? nie wiem a dlaczego z ziemniakami? bo są dłużej wilgotniejsze .. i zachowują przez kilka dni świeżość