Przygotowujemy solankę 100g soli na 1 litr wody i wkładamy filety z kurczaka na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i wiążemy. Zostawiamy na noc do ociekania. Osuszamy w wędzarni do momentu, aż przy dotknięciu dłonią mięso nie będzie się kleić. Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni do uzyskania koloru. Parzymy w wodzie o temperaturze 70-75 stopni do osiągnięciu w środku mięsa temperatury 72 stopni.
Wędzony filet z kurczaka
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Wędzony filet z kurczaka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Artur
- Posty: 20
- Rejestracja: 09 lis 2016, 6:38
- Lokalizacja: Krosno
Re: Wędzony filet z kurczaka
To jest filet pojedynczy czy podwójny z kurczaka? Bo wydaje się dość duży .
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Wędzony filet z kurczaka
podwójny
- Artur
- Posty: 20
- Rejestracja: 09 lis 2016, 6:38
- Lokalizacja: Krosno
Re: Wędzony filet z kurczaka
I nie wychodzi przesuszony?
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
- Artur
- Posty: 20
- Rejestracja: 09 lis 2016, 6:38
- Lokalizacja: Krosno
Re: Wędzony filet z kurczaka
No to przy następnym wędzeniu będzie próba. Dzięki za podpowiedź .
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Wędzony filet z kurczaka
wrzuć później efekty pracy