Kuchnia staropolska słynęła ze znakomitych kiełbas i szynek, znanych już szeroko w kuchni słowiańskiej. Kiełbasy podawano rozmaicie, na gorąco, smażone i pieczone, z kapustą i grochem, z fasolą i innymi warzywami oraz w sosach rozmaitych. W XVII wieku wymagano by dobry, Kucharz w szlacheckim dworze umiał się wykazać 12 - stoma sposobami przyrządzania kiełbas. Wyższe wymagania musiał spełnić kucharz z magnackiego dworu. Musiał znać co najmniej 24 przepisy.
Do lubianych potraw należała kiełbasa pokrajana w plastry i zanurzona w gorącym, pikantnym sosie. Potrawę tą za czasów Augusta II i Augusta III jadano łyżką, stąd porzekadło : "Za króla Sasa łyżką kiełbasa".
Przepis na kiełbasę w sosie polskim.
1 kg. kiełbasy białej lub lekko podwędzanej /np. serdelowa /zalewamy butelką jasnego piwa oraz taką samą ilością wody. Dodajemy 2 spore, drobno posiekane cebule i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Wywar z pod kiełbasy przecieramy przez sitko i łączymy z rumianą zasmażką przyrządzoną z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki. Do sosu dodajemy 2 łyżki octu winnego /lub soku z cytryny, ale tu uwaga - do smaku /, skąpa łyżkę cukru i sól do smaku. Można , jak kto lubi dodać łyżeczkę maggi. Sos zagotowujemy i wkładamy pokrojoną w skośne kawałki kiełbasę.
Tekst powyższy opracowałem na podstawie "W staropolskiej kuchni" Marii Lemnis i Henryka Vitry.
W dzisiejszej kuchni kiełbasa jako główny składnik dań obiadowych została nieco zapomniana. najczęściej w tej roli występuje biała, jako składnik żurku czy tez pieczona z cebulką. Kiełbasa jest też "żelaznym " składnikiem bigosu, fasolki "po bretońsku", grochówki. Warto więc wrócić do starych sposobów jej podawania. Niech wrócą sosy cebulowe, chrzanowe, serowe i póżniejsze nieco, pomidorowe. Takie sosy są świetne np. do parówek. Z tym, że nie gotujemy ich , tylko podgrzewamy w sosach.
W swojej kuchni od czasu do czasu przypominam sobie o takim traktowaniu kiełbasy i trzeba przyznać że smakuje mojej naważniejszej recenzentce kulinarnej.
Na fotce biała kiełbasa w sosie chrzanowo, musztardowo, serowo, śmietanowym.
Biała kiełbasa sparzona i podana z duszoną cebulą, kurkami, smażonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
I jeszcze jeden sposób podania kiełbasy.Tym razem wynalazek z okresu "czasowych niedoborów mięsa na rynku", motradela a'la schabowy. Czyli panierowana w jajku i tartej bułce .
Kiełbasa w kuchni staropolskiej.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Kiełbasa w kuchni staropolskiej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda