Pierś z kaczki z rozmarynem i miętą

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Pierś z kaczki z rozmarynem i miętą

Post autor: Grzegorz Z. »

Składniki:
2 piersi z kaczki ze skórą
150 ml sosu sojowego
pieprz grubo mielony
sól
3 gałązki świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Piersi z kaczki dokładnie myjemy. Skórę nacinamy w "kostkę". Obsypujemy pieprzem i solą. Do miski wlewamy sos sojowy. Wrzucamy rozmaryn i miętę. Układamy w misce piersi z kaczki skórą do góry. Odstawiamy do lodówki na 3-4h. Wyciągamy na 15 minut przed smażeniem.

Smażenie:
Rozgrzewamy patelnię. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Kładziemy piersi kaczki skórą do dołu. Dorzucamy gałązki rozmarynu. Na dość dużym ogniu smażymy 7-8 minut. W tym czasie skóra powinna ładnie się zrumienić. Po tym czasie odwracamy i smażymy 5-6 minut. Pierś jest gotowa. Odstawiamy ją na 5 minut i po tym czasie dopiero kroimy.

DSC_1180.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ArturDor
Posty: 21
Rejestracja: 11 lis 2016, 21:18
Lokalizacja: TSK

Re: Pierś z kaczki z rozmarynem i miętą

Post autor: ArturDor »

A może by tak całą kaczuchę z farszem upitrasić ? :)
dodatkiem do kaczuchy był blanszowany przyprawiony kabaczek pokrojony w drobną kostkę
Fotka ciemna bo z telefonu - w oryginale podpieczona ale nie spalona.
Kaczucha była na obiad w piątek - po obiedzie tylko kości zostały
reszta farszu jaka została została zapieczona - coś na podobieństwo pasztetu - ale pasztetem tego nazwać nie wypada bo za mało "miałkie"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
Odpowiedz

Wróć do „Na obiad”