Składniki:
- polędwica
- peklosól 25 g / 1 kg
- cukier – 2g / 1 kg
- kolendra cała
- czosnek świeży
- bazylia suszona
- kultury bakterii
Przygotowanie:
Z polędwicy odkrawamy mizdrę i warkocz. Wycinamy błony. Mieszamy peklosól z cukrem i dokładnie nacieramy mięso. Nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i wkładamy do szklanego naczynia. Przez 7 dni trzymamy w lodówce. Codziennie odwracamy mięso i masujemy. Nie odlewamy soków (mięso je w procesie peklowania wchłonie). Po 7 dniach nacieramy mięso przyprawami. Dajemy je według uznania, w zależności co lubimy. Ja użyłem przypraw podanych wyżej. Dodatkowo posmarowałem mięso kulturami bakterii. Tak przygotowane mięso wkładamy w pończochę lub specjalną siatkę. Wieszamy w pończosze w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie przenosimy mięso do miejsca, w którym mamy temperaturę 10-12 stopni i dużą wilgotność. Możemy je powiesić w kartonie, a na spód włożyć miskę z wodą. Po 30 dniach polędwica jest gotowa.
Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.
Wygląda smacznie, a te dwaj mętni bohaterowie drugiego planu, to co to ?
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.
Cytrynówka
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
- Julian
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 mar 2019, 18:16
- Lokalizacja: Wesoła
Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.
Jakie były użyte kultury bakteryjne i gdzie kupione ?