Witam.
Dziadek poprawił swoją tabelę i podaje skład procentowy solanki dla mniej słonolubnych.
Peklowanie mokre zmodyfikowane – zredukowana słoność - autor Dziadek
DZIADEK:.Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól, jak się zapomnę to samą peklosól -----------------
.Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania. Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa.,
Czas peklowania 1 dzień – 24 godz.
Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 1,80 - 1,90 kg peklosoli na 10 L wody.
- nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.
Peklowanie 2 dni
Stężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.1,70 – 1,80kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 3 dni
Stężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.1,50-1,60 kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %
dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 4 dni
Stężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.1,25- 1.30 kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi
mięsa
Peklowanie 5 dni
Stężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.1,15- 1,20 kg peklosoli na 10 L wody,
Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa
Peklowanie 6 dni
Stężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.1,10- 1,15kg peklosoli na 10L wody
Nastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsa
Peklowanie 7 dni
Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa
Peklowanie 8 - 10 dni
Stężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 0,90 – 0,95kg peklosoli na 10 L
Nastrzyk 1-1,2strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsa
Peklowanie 11 - 14 dni
Stężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 0,80 – 0,85kg peklosoli na 10 L wody
Nastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsa
Temperatura peklowania 4 – 8 st
Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 min
Czas ociekania od 12 do 24 godz
Dawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowania
PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.. Peklowanie można jeszcze bardziej przyśpieszyć bez tych zawiłości i tylko z jednym typem solanki, ale do tego potrzebne są już wspomagacze – a więc chemia a nie każdy na to się godzi.. a było by to też nie zgodne z ideą tej strony. Pozdrawiam
Poprawione peklowanie według tabeli Dziadka
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Poprawione peklowanie według tabeli Dziadka
Czy na wyniki peklowania ma wplyw woda ktorej uzyjemy do peklowania, to znaczy jaka wode najlepiej uzyc ?
- Przegotowana ?
- Kranowa ?
- Mineralna z butelki ?
- Przegotowana ?
- Kranowa ?
- Mineralna z butelki ?
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Poprawione peklowanie według tabeli Dziadka
Sla100 pisze:Czy na wyniki peklowania ma wplyw woda ktorej uzyjemy do peklowania, to znaczy jaka wode najlepiej uzyc ?
- Przegotowana ?
- Kranowa ?
- Mineralna z butelki ?
Woda przede wszystkim musi spełniać wymagania stawiane wodzie użytkowej, krótko mówiąc nadającej się do bezpośredniego spożycia, czyli zdatnej do picia.Takiej wody nie musimy przegotowywać.Ja np. nigdy nie przegotowywałem wody do peklowania.Brałem prosto z kranu.
- Maciej
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 gru 2016, 22:02
Re: Poprawione peklowanie według tabeli Dziadka
Sla100 pisze:Czy na wyniki peklowania ma wplyw woda ktorej uzyjemy do peklowania, to znaczy jaka wode najlepiej uzyc ?
- Mineralna z butelki ?
jaka mineralna ? bo jak np siarczkowo magnezowa to na pewno
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Poprawione peklowanie według tabeli Dziadka
Maciej pisze:Sla100 pisze:Czy na wyniki peklowania ma wplyw woda ktorej uzyjemy do peklowania, to znaczy jaka wode najlepiej uzyc ?
- Mineralna z butelki ?
jaka mineralna ? bo jak np siarczkowo magnezowa to na pewno
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Poprawione peklowanie według tabeli Dziadka
Używam starej tabeli Dziadka. Ilość soli zawsze dolna granica produktów mniej słonych. Dobrze że Dziadek zrobił poprawkę