Konkurs ze śledziem w tle
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Konkurs ze śledziem w tle
Szybki konkurs ze śledziem w tle
Jesteśmy na etapie 499 tematów na naszym nowym forum. W związku z tym czekamy na 500. Ale, żeby nie było na czas, to pójdziemy na jakość. W związku z tym ogłaszam konkurs, na najlepsze zaprezentowanie dania, w którym występuje ŚLEDŹ.
Zasady konkursu:
1. Konkurs trwa od chwili ogłoszenia do niedzieli 26 marca 2017 (godzina 00:00)
2. Aby wziąć udział w konkursie należy zamieścić przepis wraz ze zdjęciem w temacie konkursu na forum: viewtopic.php?f=137&t=532
3. Potrawa musi zawierać śledzia.
4. Oceny dokonają Admini forum.
5. Z racji, że nie będziemy mogli ocenić smaku, ocenie poddamy najlepszą prezentację dania.
6. Nagrodą jest książka Robert Winckiewicz z dedykacją.
Zapraszamy do udziału.
Z pozdrowieniami
Admini
Jesteśmy na etapie 499 tematów na naszym nowym forum. W związku z tym czekamy na 500. Ale, żeby nie było na czas, to pójdziemy na jakość. W związku z tym ogłaszam konkurs, na najlepsze zaprezentowanie dania, w którym występuje ŚLEDŹ.
Zasady konkursu:
1. Konkurs trwa od chwili ogłoszenia do niedzieli 26 marca 2017 (godzina 00:00)
2. Aby wziąć udział w konkursie należy zamieścić przepis wraz ze zdjęciem w temacie konkursu na forum: viewtopic.php?f=137&t=532
3. Potrawa musi zawierać śledzia.
4. Oceny dokonają Admini forum.
5. Z racji, że nie będziemy mogli ocenić smaku, ocenie poddamy najlepszą prezentację dania.
6. Nagrodą jest książka Robert Winckiewicz z dedykacją.
Zapraszamy do udziału.
Z pozdrowieniami
Admini
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Szybki konkurs ze śledziem w tle
I właśnie to jest ten 500 temat
- king_lpk
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 lut 2017, 21:16
Re: Szybki konkurs ze śledziem w tle
Konkurencja duża szczególnie z Pomorza i Pałuk.
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Szybki konkurs ze śledziem w tle
king_lpk pisze:Konkurencja duża szczególnie z Pomorza i Pałuk.
Adaś .. wszyscy mają równe szanse Ci z południa, ze wschodu i zachodu też .. no i z centralnej
- kotunia
- Posty: 18
- Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58
Re: Szybki konkurs ze śledziem w tle
Ja już mam kandydata (tkę) do zwycięstwa z "centralnej"
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Konkurs ze śledziem w tle
przedłużyłem czas trwania, żeby więcej osób miało szansę.
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Śledź w zalewie wiśniowej
1 kg śledzi pełnych solonych
1/ 2 litra wiśni w occie razem ze sokiem
2 cebule
1 szk. wody
1 - 2 łyżki cukru
Wykonanie :
Śledzie wyfiletować i wymoczyć pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do wiśni z sokiem dolać wody i doprawić cukrem aby smak był słodko kwaśny.
Śledzie włożyć do miseczki posypać cebulą i zalać zalewą wiśniową, pozostawić do następnego dnia.
1 kg śledzi pełnych solonych
1/ 2 litra wiśni w occie razem ze sokiem
2 cebule
1 szk. wody
1 - 2 łyżki cukru
Wykonanie :
Śledzie wyfiletować i wymoczyć pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do wiśni z sokiem dolać wody i doprawić cukrem aby smak był słodko kwaśny.
Śledzie włożyć do miseczki posypać cebulą i zalać zalewą wiśniową, pozostawić do następnego dnia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Śledzie smażone
Takie śledzie stanowiły oddzielne danie wigilijne.
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka pszenna z rzytnią 50/50
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Takie śledzie stanowiły oddzielne danie wigilijne.
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka pszenna z rzytnią 50/50
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Zupa śledziowa po Pałucku ze śledzi z beczki
Produkty:
2 śledzie z beczki ok. 1 kg (solone z głową ),
½ litra śmietany gęstej słodkiej 18 %,
½ litra mleka,
5 dużych ziemniaków,
1 -2 łyżek octu 10% lub cytryny,
Pieprz , cukier, cebula.
Wykonanie:
Śledzie solone wyfiletować wymoczyć aby nie były słone, śmietanę rozrobić mlekiem dodać ocet ,pieprz i pokrojoną cebulkę w kosteczkę odstawić na godzinkę po godzinie dodać śledzie i odstawić na 30 minut. Ugotować ziemniaki utłuc je z masłem i ciepłe podawać do śledzia.
Produkty:
2 śledzie z beczki ok. 1 kg (solone z głową ),
½ litra śmietany gęstej słodkiej 18 %,
½ litra mleka,
5 dużych ziemniaków,
1 -2 łyżek octu 10% lub cytryny,
Pieprz , cukier, cebula.
Wykonanie:
Śledzie solone wyfiletować wymoczyć aby nie były słone, śmietanę rozrobić mlekiem dodać ocet ,pieprz i pokrojoną cebulkę w kosteczkę odstawić na godzinkę po godzinie dodać śledzie i odstawić na 30 minut. Ugotować ziemniaki utłuc je z masłem i ciepłe podawać do śledzia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Ślimaki na śledziu z pałucką nutka
Składniki:
Puszka ślimaków Seils garden w bulionie warzywnym.
Mały słoik pałuckich wiśni w occie
2 gwiazdki anyżu
1 płat śledzia odsolonego.
5 łyżek syropu z buraków cukrowych
Dekoracja :
Listki marchwi uprawianej w ciemności
Listki mleczu uprawiane w ciemności
Kapary
Wykonanie:
Tuszki ślimaków przecedzić i zalać zalewą do wiśni zalewy włożyć dwie gwizdki anyżowe odstawić do lodówki na 24h.
Wiśnie włożyć do miski i wymieszać z syropem z buraków, i też wstawić do lodówki na 24 h
Następnego dnia wyjąc tuszki i przecedzić oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wiśnie z syropem karmelizować delikatnie.
Na patyczki nadziewać wiśnie, ślimaka i śledzia.
Składniki:
Puszka ślimaków Seils garden w bulionie warzywnym.
Mały słoik pałuckich wiśni w occie
2 gwiazdki anyżu
1 płat śledzia odsolonego.
5 łyżek syropu z buraków cukrowych
Dekoracja :
Listki marchwi uprawianej w ciemności
Listki mleczu uprawiane w ciemności
Kapary
Wykonanie:
Tuszki ślimaków przecedzić i zalać zalewą do wiśni zalewy włożyć dwie gwizdki anyżowe odstawić do lodówki na 24h.
Wiśnie włożyć do miski i wymieszać z syropem z buraków, i też wstawić do lodówki na 24 h
Następnego dnia wyjąc tuszki i przecedzić oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wiśnie z syropem karmelizować delikatnie.
Na patyczki nadziewać wiśnie, ślimaka i śledzia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts