Konkurs ze śledziem w tle
- Gonzo
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Wyglądają bardzo apetycznie
- Danusia
Dla niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej chłodnik niż barszcz, ale tak go nazywała Babcia Józia, od której mam ten przepis, więc nazwy nie zmieniam.
Składniki:
- filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy)
- gęsta śmietana 18%
- 1 – 2 cebule
- 2 – 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- czarny pieprz grubo mielony
- 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy)
- ok. ½ litra wody
W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotuje odstawiamy garnek z kuchenki, dodajemy pokrojoną cebulę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Filety płuczemy ze słonej zalewy, kroimy na ok. 1 cm paski i zalewamy zimną zalewą octową. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Zalewę octową odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku.
Składniki:
- filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy)
- gęsta śmietana 18%
- 1 – 2 cebule
- 2 – 3 liście laurowe
- 1 łyżka cukru
- czarny pieprz grubo mielony
- 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy)
- ok. ½ litra wody
W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotuje odstawiamy garnek z kuchenki, dodajemy pokrojoną cebulę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Filety płuczemy ze słonej zalewy, kroimy na ok. 1 cm paski i zalewamy zimną zalewą octową. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Zalewę octową odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 21:22 przez Danusia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kruszynka
Bardzo ciekawy przepis
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Danusia
Takie śledzie zawsze goszczą na moim stole wigilijnym, ale nie tylko. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) śledzie w oleju mogą też stanowić pełnowartościowe danie obiadowe.
Składniki:
- śledzie matiasy ok. 500g
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 2-3 liście laurowe
- majeranek otarty
- pieprz
- sól do smaku
- olej
Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.
Składniki:
- śledzie matiasy ok. 500g
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 2-3 liście laurowe
- majeranek otarty
- pieprz
- sól do smaku
- olej
Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.
- Kamil_1
Tradycyjna sałatka w nowoczesnym wydaniu... ze śledziem w tle...
Składniki:
- jeden płat śledzia
- 1 cebula
- jedna marchew
- jedno jajko
- 50g żółtego sera
- dwie łyżki majonezu
Płat śledzia moczymy do uzyskania zadowalającej nas słoności (ja moczyłem około 3h) następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i tworzymy z niej drugą warstwę sałatki. "Smarujemy" majonezem. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce i ponownie "smarujemy" majonezem. Kolejną warstwę stanowi drobno posiekane jajko (ugotowane na twardo ). Całość posypujemy drobno startym żółtym serem.
Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego
Składniki:
- jeden płat śledzia
- 1 cebula
- jedna marchew
- jedno jajko
- 50g żółtego sera
- dwie łyżki majonezu
Płat śledzia moczymy do uzyskania zadowalającej nas słoności (ja moczyłem około 3h) następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i tworzymy z niej drugą warstwę sałatki. "Smarujemy" majonezem. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce i ponownie "smarujemy" majonezem. Kolejną warstwę stanowi drobno posiekane jajko (ugotowane na twardo ). Całość posypujemy drobno startym żółtym serem.
Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego