Konkurs ze śledziem w tle
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Wyglądają bardzo apetycznie
- Danusia
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 mar 2017, 20:55
- Lokalizacja: Irlandia
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Dla niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej chłodnik niż barszcz, ale tak go nazywała Babcia Józia, od której mam ten przepis, więc nazwy nie zmieniam.
Składniki:
- filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy)
- gęsta śmietana 18%
- 1 – 2 cebule
- 2 – 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- czarny pieprz grubo mielony
- 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy)
- ok. ½ litra wody
W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotuje odstawiamy garnek z kuchenki, dodajemy pokrojoną cebulę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Filety płuczemy ze słonej zalewy, kroimy na ok. 1 cm paski i zalewamy zimną zalewą octową. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Zalewę octową odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku.
Składniki:
- filety śledziowe a’la matias (400g już bez zalewy)
- gęsta śmietana 18%
- 1 – 2 cebule
- 2 – 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- czarny pieprz grubo mielony
- 4 – 5 łyżek octu (można go zastąpić sokiem z cytryny, limionki, octem winnym - w oryginale jest ocet spirytusowy)
- ok. ½ litra wody
W garnku zagotowujemy ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę kroimy cienko w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotuje odstawiamy garnek z kuchenki, dodajemy pokrojoną cebulę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Filety płuczemy ze słonej zalewy, kroimy na ok. 1 cm paski i zalewamy zimną zalewą octową. Odstawiamy na ok. 3 godziny. Zalewę octową odlewamy do miski, dodajemy do niej śmietanę – mieszamy. Jeżeli zachodzi potrzeba doprawiamy cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodajemy odłożone śledzie z cebulą – mieszamy. Gotowy barszcz śledziowy chłodzimy w lodówce. Podajemy z ziemniakami „w mundurkach”, albo tak jak ja podałam – z ziemniakami pieczonymi po szwedzku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 21:22 przez Danusia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Bardzo ciekawy przepis
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Danusia
- Posty: 14
- Rejestracja: 20 mar 2017, 20:55
- Lokalizacja: Irlandia
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Takie śledzie zawsze goszczą na moim stole wigilijnym, ale nie tylko. Z ugotowanymi ziemniakami (nawet w mundurkach) śledzie w oleju mogą też stanowić pełnowartościowe danie obiadowe.
Składniki:
- śledzie matiasy ok. 500g
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek otarty
- pieprz
- sól do smaku
- olej
Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.
Składniki:
- śledzie matiasy ok. 500g
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek otarty
- pieprz
- sól do smaku
- olej
Śledzie moczymy w zimnej wodzie (czas zależy od tego jakie słone są śledzie). Cebule kroimy w kostkę lub cienkie półkrążki – zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy zimną wodą, dokładanie odcedzamy (dzięki temu cebula będzie łagodniejsza i nabierze delikatnego smaku) – przekładamy do miseczki. Do cebuli dodajemy liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, majeranek – wlewamy olej i sok z cytryny. Mieszamy i zalewamy pokrojone na kawałki, wymoczone śledzie. Odstawiamy na dobę, aby smaki się przegryzły.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kamil_1
- Posty: 117
- Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03
Re: Konkurs ze śledziem w tle
Tradycyjna sałatka w nowoczesnym wydaniu... ze śledziem w tle...
Składniki:
- jeden płat śledzia
- 1 cebula
- jedna marchew
- jedno jajko
- 50g żółtego sera
- dwie łyżki majonezu
Płat śledzia moczymy do uzyskania zadowalającej nas słoności (ja moczyłem około 3h) następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i tworzymy z niej drugą warstwę sałatki. "Smarujemy" majonezem. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce i ponownie "smarujemy" majonezem. Kolejną warstwę stanowi drobno posiekane jajko (ugotowane na twardo ). Całość posypujemy drobno startym żółtym serem.
Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego
Składniki:
- jeden płat śledzia
- 1 cebula
- jedna marchew
- jedno jajko
- 50g żółtego sera
- dwie łyżki majonezu
Płat śledzia moczymy do uzyskania zadowalającej nas słoności (ja moczyłem około 3h) następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i tworzymy z niej drugą warstwę sałatki. "Smarujemy" majonezem. Ugotowaną marchew ścieramy na tarce i ponownie "smarujemy" majonezem. Kolejną warstwę stanowi drobno posiekane jajko (ugotowane na twardo ). Całość posypujemy drobno startym żółtym serem.
Dekorujemy wedle uznania.
Smacznego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.