Rodzince zachciało się serniczka , więc zrobiłam . Wyszedł pyszny o bardzo kremowej konsystencji . Polecam
Składniki:
2 paczki ciastek owsianych z czekoladą (paczka 210 g - u mnie sasanki z Lidla)
2 czubate łyżki masła
1 kg twarogu do serników w wiaderku (ja kupiłam Pilosa w Lidelu)
250 g mascarpone
4 jajka
8 łyżek cukru (sorki nie zważyłam )
ziarenka z laski wanilii
1 budyń waniliowy
maliny - ja użyłam ze słoika po odsączeniu syropu
kilka kostek czekolady deserowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Sposób wykonania:
Ciastka traktuję blenderem do konsystencji piasku i mieszam z rozpuszczonym masłem. Wykładam na dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównuję, dokładnie wklepuję w dno formy i odstawiam do schłodzenia przez pół godziny w lodówce.
Pozostałe składniki oprócz malin i czekolady umieszczam po kolei w misie miksera i miksuję do połączenia składników. Nie za długo, żeby mocno nie napowietrzyć. Masę serową wykładam na ciasteczkowy spód , wyrównuję i układam na nim malinki i czekoladę.
Piekłam w w temperaturze 160ºC przez około 50 – 60 minut ale długość zależy od piekarnika i trzeba kontrolować. Środek sernika musi być sprężysty .
Wystudzić potem schłodzić w lodówce , najlepiej całą noc. Można dodatkowo po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.
S M A C Z N E G O ! ! !
Sernik z malinami i czekoladą
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Sernik z malinami i czekoladą
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda