Chrupiące gofry jak z budki :)
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Chrupiące gofry jak z budki :)
Chrupiące gofry jak z budki
(na ok. 16 średnich gofrów)
3 szklanki mąki
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
(na ok. 16 średnich gofrów)
3 szklanki mąki
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
Krzysiu te gofry wyjdą ... ale w gorownicy 2kW i w góre w mniejszych powodzenia ...
PS
Testowałem dziesiątki przepisów na domowych gofrownicach i tylko jeden "daje radę" ... i nie są to gofry Ab....a
Tapniete z Tapatalk
PS
Testowałem dziesiątki przepisów na domowych gofrownicach i tylko jeden "daje radę" ... i nie są to gofry Ab....a
Tapniete z Tapatalk
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Kamil_1
- Posty: 117
- Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
Roger, jak masz sprawdzony przepis na "domową gofrownicę" to podziel się proszę...
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
O tak . Roger pisz sprawdzony przepis. Ja kiedyś robiłam i wyszły pyszne, ale nie pamiętam już z jakiego przepisu a chętnie bym zrobiła
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
Też bym chętnie skorzystał. A za oryginalny przepis z budki to dobrą naleweczkę z mojej spiżarni bym poświęcił.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
W poniedziałek wstawię dwa pewniaki bo mam na zewnętrznym dysku w pdf-e
Ps
Takie z budki to chemia i gofrownica 2-3kW
Tapniete z Tapatalk
Ps
Takie z budki to chemia i gofrownica 2-3kW
Tapniete z Tapatalk
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
Dzisiaj to chemia, ale w PRL - u też były smaczne i waśnie tamtego przepisu poszukuje. Jeszcze są punkty gdzie robią sami ciasto ale nie chcą zdradzić przepisu. A wiec czekamy do poniedziałku.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
Gofry
Rogerowy przepis:
2 szklanki mąki łącznie (można dać pół szklanki mąki ziemniaczanej- są wtedy bardziej wilgotne wewnątrz - więc jak kto lubi)
2 jajka
1/2 szklanki oleju (można zastąpić roztopionym masłem lub dobrą margaryną)
1 szklanka wody
3/4 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
cukier waniliowy (torebeczka)
proszek do pieczenia (torebeczka 15 g- lub łyżka stołowa)
łyżeczka octu
szczypta soli
Całość potraktować mikserem odstawić na 10-15 minut. Smarujemy rozgrzaną gofrownicę b.lekko olejem, najprościej użyć pędzelka. Gofry pieczemy zawsze w rozgrzanej na maksa gofrownicy, czas pieczenia zależy od mocy ja mam gofrownicę
1000 W i piekę 5-6 min, następnie gofry studzimy na kratce żeby zrobiły się chrupiące. Podczas pieczenia starajmy się nie otwierać gofrownicy ... przy pierwszym pieczeniu sprawdzamy ile czasu potrzebuje nasze urządzenie do prawidłowego dopieczenia a potem już znamy "swój czas".
Na wierzch oczywiście co kto lubi mój standard to jakaś frużelina kwaskowa czy dobre powidła np śliwkowe na to bita śmietana i jakieś sezonowe owoce
Czasem robię wersję wytrawną z tartym serem najlepszy jest jakiś wyrazisty i ostry wtedy daję małą łyżeczkę cukru i nieco więcej soli
Smacznego ...
Tak jak pisałem przetestowałem dziesiątki przepisów i jak dla mnie i wszystkich degustatorów do małych gofrownic w domowym zaciszu ten który u mnie "ewoluował" jest najlepszy ...
Leśniak tak naprawdę w gofrach z budki istotą jest prostota czyli żadne oddzielne ubijanie białek czy żółtek etc bo to czas, często ciasto robiono na samej wodzie bez mleka i na najpodlejszym oleju bo taniej ... a wychodzą praktycznie zawsze bo sekretem jest mocna gofrownica która grzeje równomiernie i gwałtownie odparowuje wodę co powoduje szybkie wyrastanie i powierzchniową chrupkość ciasto się nie parzy a piecze w całej objętości
Rogerowy przepis:
2 szklanki mąki łącznie (można dać pół szklanki mąki ziemniaczanej- są wtedy bardziej wilgotne wewnątrz - więc jak kto lubi)
2 jajka
1/2 szklanki oleju (można zastąpić roztopionym masłem lub dobrą margaryną)
1 szklanka wody
3/4 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
cukier waniliowy (torebeczka)
proszek do pieczenia (torebeczka 15 g- lub łyżka stołowa)
łyżeczka octu
szczypta soli
Całość potraktować mikserem odstawić na 10-15 minut. Smarujemy rozgrzaną gofrownicę b.lekko olejem, najprościej użyć pędzelka. Gofry pieczemy zawsze w rozgrzanej na maksa gofrownicy, czas pieczenia zależy od mocy ja mam gofrownicę
1000 W i piekę 5-6 min, następnie gofry studzimy na kratce żeby zrobiły się chrupiące. Podczas pieczenia starajmy się nie otwierać gofrownicy ... przy pierwszym pieczeniu sprawdzamy ile czasu potrzebuje nasze urządzenie do prawidłowego dopieczenia a potem już znamy "swój czas".
Na wierzch oczywiście co kto lubi mój standard to jakaś frużelina kwaskowa czy dobre powidła np śliwkowe na to bita śmietana i jakieś sezonowe owoce
Czasem robię wersję wytrawną z tartym serem najlepszy jest jakiś wyrazisty i ostry wtedy daję małą łyżeczkę cukru i nieco więcej soli
Smacznego ...
Tak jak pisałem przetestowałem dziesiątki przepisów i jak dla mnie i wszystkich degustatorów do małych gofrownic w domowym zaciszu ten który u mnie "ewoluował" jest najlepszy ...
Leśniak tak naprawdę w gofrach z budki istotą jest prostota czyli żadne oddzielne ubijanie białek czy żółtek etc bo to czas, często ciasto robiono na samej wodzie bez mleka i na najpodlejszym oleju bo taniej ... a wychodzą praktycznie zawsze bo sekretem jest mocna gofrownica która grzeje równomiernie i gwałtownie odparowuje wodę co powoduje szybkie wyrastanie i powierzchniową chrupkość ciasto się nie parzy a piecze w całej objętości
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
Leśniak właśnie rozmawiałem z kolegą który ładnych parę lat siedział w lodach i gorfrach na pytanie o przepis odpowiedział tak
- chłopie a kto ma czas się pieprzyć w jajka mąki etc ... 90% bud nad morzem jedzie na gotowych mieszankach "Jabex" lejesz wodę, olej, mieszasz i koniec.
Dokładnie to samo tyczy lodów
Mieszanka jest dostępna w workach 10kg
gotowa mieszanka gofry z budek
- chłopie a kto ma czas się pieprzyć w jajka mąki etc ... 90% bud nad morzem jedzie na gotowych mieszankach "Jabex" lejesz wodę, olej, mieszasz i koniec.
Dokładnie to samo tyczy lodów
Mieszanka jest dostępna w workach 10kg
gotowa mieszanka gofry z budek
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- bwie
- Posty: 353
- Rejestracja: 09 lis 2016, 13:12
- Lokalizacja: niedurza wieś
Re: Chrupiące gofry jak z budki :)
Robert dzięki za przepis, wydrukowałem i przekazałem Juniorowi - kilka razy robił już z przepisów znalezionych z netu i dało się to jeść
Wypróbujemy przy najbliższej okazji. Mam w domu opiekacz Severin z wkładkami do gofrów jak na fotce poniżej, napisane jest na nim, że ma 1kW.
Wypróbujemy przy najbliższej okazji. Mam w domu opiekacz Severin z wkładkami do gofrów jak na fotce poniżej, napisane jest na nim, że ma 1kW.