Potrawa, która praktycznie zawojowała świat.
Frytki - nazwa pochodzi z języka francuskiego - pommes de terre frites - ziemniaki smażone
Tradycyjna potrawa kuchni Belgijskiej w oryginale były smażone na łoju wołowym.
Obecnie smażymy na oleju lub fryturze
Na frytki najlepiej nadają się odmiany ziemniaków o podłużnym kształcie typu B.
Frytki stosuje się jako dodatek lub samodzielne danie.
Najczęściej je solimy lub jemy z keczupem, jadane też są z dodatkiem octu, w Belgi jadane z różnego rodzaju dipami.
Frytki
Ziemniaki, obrać opłukać i pokroić w 1 cm słupki. Włożyć do miski zalać wodą i odstawić na ok 1 h, następnie przecedzić włożyć do miski i zalać ocukrowaną wodą na 1 litr 1 - 2 łyżek. pozostawić na kolejną godzinę.
Frytki najlepiej smażyć w dwóch frytkownicach.
Pierwszą nagrzewamy do temp. ok 140 °C i smażymy - 5 - 10 min, po tym zabiegu możemy frytki wychłodzić i zamrażać. Frytki prze smażeniem drugim najlepiej wystudzić. Następnie wrzucamy do oleju nagrzanego do ok 180 - 190 °C na złoty kolor.
Frytki zamrożone smażymy od razu w temp. 190 °C
Optymalna temperatura smażenia na oleju powinna nie przekraczać 180 °C ze względów zdrowotnych.
Jest to mój wypróbowany sposób, który powstał z informacji znalezionych w Internecie i własnych doświadczeń.
Rada :
Po pierwszym smażeniu można dalej robić w rozgrzanym piekarniku jak ktoś nie chce w głębokim tłuszczu.
Frytki
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda