Salceson
Składniki:
1 Głowa wieprzowa,
Kawałek słoniny
1 ozorek,
1 nerka,
1 serce,
1 golonka przednia,
1 płuco,
1kg okrawków mięsa lub kości z rozbioru.
Sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz.
1/2 l krwi
1 łyżka cukru
Woda tyle aby przykryło wszystkie mięso.
Wykonanie :
Wodę wlewamy do garnka solimy, dodajemy cukier, wkładamy wszystkie mięsa i głowę dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wywar zostawiamy, aby w razie potrzeby dodać do farszu. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy po kolei jak mięso będzie miękkie.
Płuco, połowę skór, połowę mięsa, mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Pozostałe mięsa, skóry i słoninę kroimy w kostkę a uszy w paski.
Wszystko wkładamy do miski dodajemy przyprawy , krew i wyrabiamy na jednolitą masę. Gdy masa będzie zbyt sucha dodajemy wywaru.
Farsz powinien być lekko pikantny z wyczuwalnym dobrze majerankiem.
Farszem nadziewamy jelita wieprzowe grube lub żołądki, zawiązujemy i parzymy w wodzie ok 1 h.
Po wyjęciu wykładamy na stół do wychłodzenia i przyciskamy deską . Jeśli miał być przechowywany dłużej był po parzeniu wędzony.
Salceson pałucki
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Salceson pałucki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Salceson pałucki
W takiej kiszce salcesonu jeszcze nie widziałem ale wygląda ciekawie
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Salceson pałucki
Gonzo pisze:W takiej kiszce salcesonu jeszcze nie widziałem ale wygląda ciekawie
U nas często spotykany,ale w wersji "białej"
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Salceson pałucki
Też tak robię ale ja przy okazji odzielam część farszu dodaję surową zmieloną cebulę i zmieloną surową wątrobę i przy okazji mam jeszcze salceson brunszwicki .
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Salceson pałucki
bardzo fajny wyrób.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Salceson pałucki
Witam i o małą informację zapytam Czy taki salceson można zrobić bez użycia krwi, biały salceson ?
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Salceson pałucki
Pewnie, że tak Tu masz podobny bez krwi
viewtopic.php?f=68&t=599
viewtopic.php?f=68&t=599
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts