Chleb z rzymskiego garnka

Awatar użytkownika
arkawroc
Posty: 17
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
Lokalizacja: wrocław

Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: arkawroc »

400g mąka pszenna 550, 200g mąka żytnia pełny przemiał, drożdże 35 g 500ml. wody, łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczka cukru. Drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z dodatkiem cukru . Wszystko wymieszane w misce, zostawione na noc na 14 godz. Po upływie tego czasu ciasto lekko przemieszane i pozostawione na 2 godz. po podwojeniu swojej objętości przełożone do dobrze nagrzanego garnka w piekarniku temp.240st.C, przykryte pokrywką . Pieczone przez 35 min. Następnie zdjęta została pokrywa żeby chleb się trochę przyrumienił przez ok 20 min.Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia , następnie chleb wyciągnąć z formy i wystudzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: Ela K. »

Piękny chlebek Arku :)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
arkawroc
Posty: 17
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
Lokalizacja: wrocław

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: arkawroc »

na taki wygląd chorowałem ;)
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: Gonzo »

arkawroc pisze:po podwojeniu swojej objętości przełożone do dobrze nagrzanego garnka w piekarniku temp.240st.C


Czy przed wygrzaniem garnka, moczysz go w wodzie ?
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: Roger »

Jest pare zasad "obsługi" tego sprzętu między innymi to że zawsze moczymy przed użyciem, rozgrzewamy zawsze z piekarnikiem i nigdy gwałtownie nie zmieniamy temperatury ...
I to ostatnie budzi moje wątpliwości w tym przypadku czli jak rozgrzany gar zachowuje się przy wkladaniu ciasta ...
Mam garnek rzymski ale nigdy nie piekłem w nim chleba :(

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: Gonzo »

Roger pisze:I to ostatnie budzi moje wątpliwości w tym przypadku czli jak rozgrzany gar zachowuje się przy wkladaniu ciasta ...


No właśnie. A ten widać, że nie jest szkliwony od środka, więc według prawideł powinien być moczony. Ale poczekajmy na odpowiedz arkawroc , piekł to wie ;)
Awatar użytkownika
arkawroc
Posty: 17
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
Lokalizacja: wrocław

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: arkawroc »

Oczywiście wg instrukcji obsługi moczyłem 20 min. Aczkolwiek gdzieś indziej czytałem jak kobieta w ramach eksperymentu moczyła 2 garnki jednocześnie przy czym jednego 5 min a drugiego 20, efekt końcowy w chlebach był taki że ten z gara krócej moczonego był mniej spękany z wierzchu. :)
Awatar użytkownika
ZLeP
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 15:29

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: ZLeP »

A jaka jest różnica pomiędzy chlebem pieczonym w brytfance a w garnku rzymskim?
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: Roger »

Teoretycznie z garnka (moczonego wcześniej) powinien wyjść bardziej chrupiący ... i oczywiście taki garnek tak jak i gar żeliwny niweluje efekt wychłodzenia piekarnika przy wkładaniu ciasta bo długo utrzymuje ciepło ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
ZLeP
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 15:29

Re: Chleb z rzymskiego garnka

Post autor: ZLeP »

Mam kamień do pizzy, następnym razem spróbuję na nim upiec. Jakaś namiastka pieca.
Odpowiedz

Wróć do „Na śniadanie”