Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam
Składniki na 9 bułek (każda po 12 dag):
700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 20 gram
7 łyżek oleju
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
Bułeczki piękne przepis godny do wypróbowania
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
Jak posmakujesz to często będziesz sobie piekła te bułeczki. Są naprawdę smaczne.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
Wykonałem te bułeczki wg. przepisu, taż to ciastka a nie bułki . My jesteśmy przyzwyczajeni do pieczywa ciemnego (żona piecze ciemne chleby mieszane), ale od czasu do czasu kupowaliśmy bułki w Lidlu, teraz jak jest tak prosty przepis będę piekł sam. Za drugim podejściem zrobiłem bułki z mąk mieszanych tj. 500g mąki chlebowej typ 750 oraz 200g mąki wrocławskiej typ 500, smakowo już trochę lepiej, ale jeszcze nie to. Wczoraj upiekłem bułki z samej mąki 750, ale to jeszcze nie to, będę kombinował dalej aż znajdę smak dzieciństwa .Następnym razem dodam mąki żytniej i trochę więcej drożdży, soli też więcej.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
Bułki z wczorajszego wypieku.
Dzięki kociołek za przepis.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.
Zawziąłem się i szukałem aż znalazłem, bułki mojego dzieciństwa, a przynajmniej bardzo zbliżone w smaku, oto przepis:
Mąka pszenna typ 750 - 500g
mąka pszenna typ 500 - 100g
mąka żytnia typ720 - 100g
drożdże 40g
sól dwie łyżeczki
A reszta jak w przepisie kociołka.
Mąka pszenna typ 750 - 500g
mąka pszenna typ 500 - 100g
mąka żytnia typ720 - 100g
drożdże 40g
sól dwie łyżeczki
A reszta jak w przepisie kociołka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.