Nalewka z rabarbaru.
Składniki:
2 kg. rabarbaru (najlepiej czerwonego)
Alkohol 60%
30 dkg. cukru
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dobrze mieszamy potrząsając słojem, tak należy robić codziennie do momentu aż rozpuści się całkowicie cukier. Gdy cukier będzie rozpuszczony, a z rabarbaru wytworzy się sok, zalewamy alkoholem i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsamy słoikiem. Po tym czasie (6 tygodniach) filtrujemy i wlewamy do butelek, odstawiamy w chłodne, ciemnie miejsce na kilka tygodni (minimum 2 tygodnie). Nalewka najsmaczniejsza jest po minimum roku dojrzewania. Smak ma nie do opisania. Pijemy schłodzoną. Rabarbaru nie wyrzucamy, doskonały jest do ciasta.
Nalewka z rabarbaru.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Nalewka z rabarbaru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Nalewka z rabarbaru.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Nalewka z rabarbaru.
No a u mnie to rabarbaru nie brakuje chyba trzeba zadzialac :):)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Nalewka z rabarbaru.
Sla100 pisze:No a u mnie to rabarbaru nie brakuje chyba trzeba zadzialac :):)
Rób Sylwku , bo warto . Ja staram się, żeby cukier rozpuścił się przez dobę , ponieważ zdarzyło mi się, jak postał rabarbar z cukrem to zaczął fermentować . Jest to jedna z niewielu, jak nie jedyna nalewka, którą robię zaczynając od drugiej strony czyli od cukru. Chociaż może zrobię eksperyment naukowy i zrobię zalewając rabarbar %
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Nalewka z rabarbaru.
Jak to jest z tym skórowaniem, kociołek nie skóruje, a Ela tak. Wydaje mi się że w skórze jest pełno dobroci.
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Nalewka z rabarbaru.
Rabarbaru się nie obiera, w skórce jest kolor i smak.