Miód pitny trójniak jeżyniak. ( skład = 3 części. Jedna miód , dwie części woda (płyn))
Do trójniaka będziemy potrzebowali jak zawsze;
Miód wielokwiatowy czysty, jasny lub gniazdowy – 3,3 Litra! (ważne!!! Litry to nie kilogramy)
Woda przegotowana lub z butli jakaś czysta niegazowana – 6,7 Litra (tu będą zmiany)
Pożywka DAF – 4,0 gramy
Kwasek cytrynowy – 20-25 gram (tu będą zmiany)
Drożdże szlachetne, do miodów lub w tym przypadku Saccharomyces Cerevisiae Bayanus G995
Czas dojrzewania minimum 2 lata
Wykonać można na dwa sposoby, sycony lub niesycony tzw. „przaśny”
W niesyconym podgrzewamy miód do maks. 38-40 *C aby lepiej się rozpuścił w wodzie.
W syconym gotujemy brzeczkę lecz tracimy aromaty i składniki lecznicze miodu, pozbywamy się zbędnego białka, również pasożytów i drobnoustrojów. Miód sycony, szybciej się harmonizuje.
Metodę każdy musi wybrać sam.
Wykonanie ;
Do wcześniej przygotowanego umytego i odkażonego balonu, gąsiora, pojemnika fermentacyjnego wlewamy
odmierzoną ilość miodu, rozpuszczonego w 4,5 L wody (nie przekraczać temp 38*C).
Następnie dolewamy dokładnie odmierzoną ilość soku pozyskanego z jeżyn, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń,
bez dosładzania, najlepiej pozyskanego przy użyciu sokownika. Wtedy musimy go ostudzić.
Ma być dokładnie 2 Litry soku bez zanieczyszczeń. Wszystko razem wymieszać i zabezpieczyć przed możliwością zakażenia lub muszkami owocówkami.
Mierzymy gęstość otrzymanej brzeczki przy pomocy Cukromierza do MIODÓW. Powinna się utrzymywać na poziomie 31-37*Blg.
Przygotowujemy matkę drożdżową.
Do kubka, szklanki wlewamy 200 ml przegotowanej, ostudzonej wody do temperatury ~18-20*C i w niej uwadniamy drożdże. W przypadku G995 około 25 minut, w przypadku typowych do momentu aż MD będzie mocno pracowała.
Rozpędzoną matkę drożdżową dodajemy do brzeczki i krótko mieszamy.
Dzielimy DAF na 2 lub 3 części, pierwsza może być 2g i dodajemy do brzeczki , znów krótko mieszamy balonem.
Zakładamy korek z rurką fermentacyjną, sprawdzamy szczelność i czekamy na start fermentacji. Może to potrwać
do dwóch dni zanim zauważymy oznaki fermentacji. Czasem bywa dłużej, zależy to od poziomu BLg, drożdży, temperatury w pomieszczeniu gdzie stoi fermentator. Trzeba obserwować.
Kolejną porcję DAF dodajemy w trakcie fermentacji, rozpuszczając w niewielkiej ilości wody lub pobranej brzeczki,
po upływie 5 dni.
Kwasek cytrynowy dodajemy niekoniecznie całą porcję, pod koniec fermentacji po próbach organoleptycznych.
Może się okazać zbędny, zależy to od zawartości kwasów naturalnych w soku z jeżyn.
Fermentacja burzliwa jest widoczna i może trwać do miesiąca. Po jej ustaniu należy zlać miód z nad osadu, wypłukać wodą osad i ponownie wlać miód do balonu, zabezpieczając korkiem z rurką. Postawić w zaciemnione miejsce o równej temperaturze na dalszą tzw. Cichą fermentację. Co dwa miesiące sprawdzać czy zbiera się osad i usuwać go aż do pełnej klarowności. Nie dopuszczać do zbyt długiego kontaktu miodu z powietrzem, zachować czystość
i sterylność podczas przelewania.
Po roku powinien być sklarowany a po dwóch latach powinien być ułożony, możemy próbować co nam wyszło.
Miód pitny im dłużej stoi , tym łagodnej mocy nabiera.
Powodzenia R
Trójniak Jeżyniak
- rykocz
- Posty: 50
- Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
- Lokalizacja: Poznań-niedaleko
Trójniak Jeżyniak
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Trójniak Jeżyniak
Jak masz jeszcze jakieś pomysły na miody to dawaj... mamy w domu z 15-20 litrów miodu i od dawna zastanawiałem się co z nim poza plebankiem można uczynić
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Trójniak Jeżyniak
Czas dojrzewania minimum 2 lata
No ja was bardzo prosze !!!!!!!!!!!! 2 Lata
No ja was bardzo prosze !!!!!!!!!!!! 2 Lata
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester