Tort kanapkowy smörgåstårta
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Tort kanapkowy smörgåstårta
Taki tort możemy zajadać na kolację, śniadania kiedy tylko mamy ochotę... a najlepsze wrażenie zrobi na jakiejś imprezie
Składniki to już nasza dowolna fantazja możemy użyć prawie wszystkiego. W mojej wersji potrzebujemy:
- 2 chleby tostowe
- słoik majonezu
- opakowanie 200 ml śmietanki 30%
- 3-4 opakowania białego serka
- kilka łyżeczek chrzanu
- 8 jajek
- 100 g dowolnej szynki
- małe opakowanie pasztetu
- 200 g sera żółtego
- kilka ogórków konserwowych
- 100 g łososia lub tzw. brzuszków
- ogórek, pęczek koperku, kilka plasterków sera, kawałki łososia i kabanosa, 3-4 rzodkiewki (to wszystko do dekoracji)
Ścinamy skórkę z chleba i układamy pierwszą warstwę (pasztet, 3 łyżki śmietanki, pieprz, posiekane konserwowe ogórki)
Drugą warstwę smarujemy majonezem i układamy szynkę (u mnie łososiowa) i całość smarujemy pastą z 2 serków, łososia, pieprzu
i układamy paski ogórka
Trzecia warstwa to posiekane jajka, 4-5 łyżek majonezu, starty ser żółty (pieprz do smaku, warto dodać też szczypiorek)
Ostatnia warstwa to chleb który smarujemy pastą z 2 serków, 2-3 łyżek majonezu i chrzanu do smaku, odstawiamy na jakiś czas do lodówki dekorujemy torcik
Smacznego!
Składniki to już nasza dowolna fantazja możemy użyć prawie wszystkiego. W mojej wersji potrzebujemy:
- 2 chleby tostowe
- słoik majonezu
- opakowanie 200 ml śmietanki 30%
- 3-4 opakowania białego serka
- kilka łyżeczek chrzanu
- 8 jajek
- 100 g dowolnej szynki
- małe opakowanie pasztetu
- 200 g sera żółtego
- kilka ogórków konserwowych
- 100 g łososia lub tzw. brzuszków
- ogórek, pęczek koperku, kilka plasterków sera, kawałki łososia i kabanosa, 3-4 rzodkiewki (to wszystko do dekoracji)
Ścinamy skórkę z chleba i układamy pierwszą warstwę (pasztet, 3 łyżki śmietanki, pieprz, posiekane konserwowe ogórki)
Drugą warstwę smarujemy majonezem i układamy szynkę (u mnie łososiowa) i całość smarujemy pastą z 2 serków, łososia, pieprzu
i układamy paski ogórka
Trzecia warstwa to posiekane jajka, 4-5 łyżek majonezu, starty ser żółty (pieprz do smaku, warto dodać też szczypiorek)
Ostatnia warstwa to chleb który smarujemy pastą z 2 serków, 2-3 łyżek majonezu i chrzanu do smaku, odstawiamy na jakiś czas do lodówki dekorujemy torcik
Smacznego!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
żeś pojechał o tej porze
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
No jak nie lubię tortów tak tego bym lubieżnie opirniczył ...
Podsyłaj kurierem ...
Ja się dzisiaj musiałem zadowolić Polską pizzą na kamieniu ... zdjęcia w poniedziałek bo z telefonu to kiszka ze wstawianiem
Tapniete z GT-I9500
Podsyłaj kurierem ...
Ja się dzisiaj musiałem zadowolić Polską pizzą na kamieniu ... zdjęcia w poniedziałek bo z telefonu to kiszka ze wstawianiem
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Sivon
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
Chyba najpiękniejszy tort jaki widziałem. Od jutra zaczynam robić torty
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
Super fantastic
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
Skoro mamy juz jedna wersje tortu kanapkowego ,to i ja zapodam swoja ...moze sie komus przyda
Smörgåstårta wg Electry...
Pasta tunczykowa :
2 puszki tunczyka w oliwie
10 cm pora posiekanego drobno
1 lyzka koperku posiekanego
2 jaja gotowane posiekane
3 lyzki majonezu
1 lyzeczka soku z cytryny
sol i pieprz do smaku ( daje dosc duzo ) zeby pasta miala konkretny smak
calosc wymieszac
pasta krewetkowa :
½ kg krewetek w skorupkach
( sama obieram bo wole takie niz mrozone obrane )posiekane
3 jaja gotowane posiekane
1 lyzka koperku posiekanego
1 lyzeczka soku z cytryny
sol i pieprz kajenski i troche czarnego znow do smaku
3lyzki majonezu
calosc wymieszac
do past: mozna zastapic polowe majonezu jogurtem naturalnym
18 kromek chleba tostowego ( okrojonego z kantow) skladamy jak w normalnym torcie 3 warstwy
po 6 kawalkow chleba po czym calosc zasmarowuje cienko majonezem, owijam folja spozywcza i na conajmniej 18 godzin do lodowki, kolejnego dnia dekoruje lososiem ,krewetkami ogorkiem pomidorkami i cytryna.
pasty
1 warstwa chleba
warstwa tunczykowa
warstwa krewetkowa
wszystko zasmarowane majonezem
i final
Smörgåstårta wg Electry...
Pasta tunczykowa :
2 puszki tunczyka w oliwie
10 cm pora posiekanego drobno
1 lyzka koperku posiekanego
2 jaja gotowane posiekane
3 lyzki majonezu
1 lyzeczka soku z cytryny
sol i pieprz do smaku ( daje dosc duzo ) zeby pasta miala konkretny smak
calosc wymieszac
pasta krewetkowa :
½ kg krewetek w skorupkach
( sama obieram bo wole takie niz mrozone obrane )posiekane
3 jaja gotowane posiekane
1 lyzka koperku posiekanego
1 lyzeczka soku z cytryny
sol i pieprz kajenski i troche czarnego znow do smaku
3lyzki majonezu
calosc wymieszac
do past: mozna zastapic polowe majonezu jogurtem naturalnym
18 kromek chleba tostowego ( okrojonego z kantow) skladamy jak w normalnym torcie 3 warstwy
po 6 kawalkow chleba po czym calosc zasmarowuje cienko majonezem, owijam folja spozywcza i na conajmniej 18 godzin do lodowki, kolejnego dnia dekoruje lososiem ,krewetkami ogorkiem pomidorkami i cytryna.
pasty
1 warstwa chleba
warstwa tunczykowa
warstwa krewetkowa
wszystko zasmarowane majonezem
i final
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Sivon
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
Electro kiedyś robiłem na podstawie twojego przepisu ten specjał. Fajna sprawa, ponieważ można sobie zmieniać składniki dowolnie no i ozdobić go wg swoich fantazji i talentu. A że ja takiego talentu nie posiadam, to mój jest w stylu wolnym, fantazyjne przesadzonym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
To nie torty!!! To bomby kaloryczne , ale nie dla mnie. Żona moja serwuje mi na śniadania i kolację po dwie kromeczki chlebka pieczonego w foremkach
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
Sivon ..to wlasnie zaleta ze kazdy moze sobie zrobic wedlug tego co akurat ma pod reka .
U nas najbardziej podchodza wersje rybne ...ale i miesne tez sa jak wiem ze nie kazdy przepada za ryba.. to z palma w tle
a tu taka miesna wersja ..pasta byla z szynki a druga z pasztetem
U nas najbardziej podchodza wersje rybne ...ale i miesne tez sa jak wiem ze nie kazdy przepada za ryba.. to z palma w tle
a tu taka miesna wersja ..pasta byla z szynki a druga z pasztetem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Tort kanapkowy smörgåstårta
Chyba na jakąś najbliższą okazję trzeba będzie zrobić . Już tak kusicie
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]