Mielonka wieprzowa

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Mielonka wieprzowa

Post autor: Jacekw21 »

SUROWIEC
-golonka u mnie 1,5 kg
-łopatka 1,2 kg

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-sól 19 g/kg do mięsa mielonego
-peklosól 19 g/kg do mięsa w kawałkach
-pieprz czarny 2 g/kg
-oregano suszone 0,5 g/kg
-bazylia suszona 0,5 g/kg
-czosnek świeży wyciśnięty przez praskę 30 g /do całości mięsa
-gorczyca czarna ziarno 2 g/kg
-woda do mięsa krojonego 50 mil.
-woda do mięsa mielonego 200 mil.
-szynkowar, praska lub osłonki barierowe i termokurczliwe
-sznurek do wiązania osłonek
Aby galaretka była twardsza proponuje dodać 30-40 g żelatyny

WYKONANIE
Mięso myjemy. Z golonki odcinamy skórę i wycinamy kośd. Z mojej golonki pozyskałem 1 kg mięsa. Mięso z golonki mielimy na sitku 4 mm.
Z łopatki pozyskujemy jak najwięcej mięsa chudego które tniemy w paski resztę tłustego mięsa mielimy na sitku 4 mm. Ja pozyskałem 0,8 kg chudego mięsa
Mięso mielone i krojone solimy i peklujemy z dodatkiem wody w osobnych pojemnikach czas peklowania 8-12 godz.
Następnie wszystkie przyprawy dodajemy do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy potem dodajemy mięso pokrojone i ponownie dokładnie mieszamy mięso musi się dobrze kleić .
Odkładamy do lodówki na 5-8 godz. Po tym czasie napełniamy np. praskę i osłonki.

Parzenie
Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu uzyskania 68 stopni w wyrobie
Studzenie
15-20 min w zimnej wodzie dalsze studzenie przeprowadzamy w lodówce czas 12 godz.
SMACZNEGO.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Mielonka wieprzowa

Post autor: Ela K. »

Jacku zajefajna ta mielonka . Taka godzina a Ty z takimi pysznymi zdjęciami :)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 36
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mielonka wieprzowa

Post autor: Sivon »

Blok mięsny wygląda okazale, fotki pierwsza liga. Apetyczne. Gratuluję.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Mielonka wieprzowa

Post autor: Roger »

Upsss a ten skład to na pewno taki ... ? :(
To wyjdzie twarde jak podeszwa :(

Jak faktycznie taki skład to parzenie zdecydowanie wyżej ... min 72st jesli nie 74 ... żeby było w miarę ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Re: Mielonka wieprzowa

Post autor: Jacekw21 »

ROGER mi wyszło miękkie jak kapeć pluszowy :D
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”