- łopatka 1,5kg peklowane 15gr/1kg 24h
- czosnek 27g
- pieprz świeżo mielony 6g
- majeranek 1,5g
- gorczyca 6g
- skórki wp. po ugotowaniu 65g
- woda 200ml
Mięso pokrojone w drobne kawałki ok 1cm, (skórki zblendowane z czosnkiem na emulsję), dodajemy przyprawy wodę, skórki, wyrabiamy ok 5min pakujemy w słoiki. Sterylizacja 70min. Smacznego!
Prosta kiełbasa słoikowa
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Prosta kiełbasa słoikowa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
Smacznie wygląda, ale czy pieprzu 4g/kg to nie za dużo?
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
Kiedyś kolega z pokoju przywoził w słoiku coś ala mielone bo mięso miało taką konsystencję.Mięsko było smarowne i bardzi mi smakowało. Ja z kolei przywoziłem wędzonki, których miałem już przesyt.Zawsze po naszych powrotach z domu było - machniom ? I on stawał się posiadaczem jakiejś wędzonki a jak słoika ze smarowną zawartością
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
Piotruś pan pisze:Smacznie wygląda, ale czy pieprzu 4g/kg to nie za dużo?
Pieprz dla mnie jest nie wyczuwalny.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
Ano tak, zapomniałem że sambala możesz jeść łyżkami .
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Prosta kiełbasa słoikowa
Piotruś, rozumiem że w przepisach daje się max 2-3g ale naprawdę nie jest ostre dodwałem wizualnie i pieprz jest praktycznie nie widoczny ani wyczuwalny.