Kiełbasa Żywiecka parzona podsuszana 5 kg
1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2 kg / szarpak
2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2 kg / siatka 10mm
3. Wołowina pręga peklowana - 1 kg / siatka 2mm
Przyprawy:
Peklowana każda klasa osobno 18 g/kg,
Cukier 2 g /kg
Pieprz czarny 3 g /kg
Czosnek 4 g /kg
Nadziewane ściśle i sznurem mocno dokręcone by było jak najściślej.
- osadzanie całą noc i pół dnia w piwnicy w temp. około 6 *C
- osuszanie w wędzarni bez dymu temp do 60 st.
- wędzenie w temp. 45-70 st.C do uzyskania koloru w czasie ok 2 godz - dokładnie czasu nie mierzyłem miałem inną prace w ogrodzie
- parzenie w temp. 75 st.C ok 15 min -można podpiekać w temp. około 90*C - do uzyskanie w środku batonu 68*C ale moja LP zażądała by były parzone bo inaczej nie zje
Ociekały na kijach i poszły do piwnicy na tydzień.
Robiłem w tym samym czasie co kabanosy.
Kiełbasa Żywiecka
- ArturDor
- Posty: 21
- Rejestracja: 11 lis 2016, 21:18
- Lokalizacja: TSK
Kiełbasa Żywiecka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
- arkawroc
- Posty: 17
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
- Lokalizacja: wrocław
Re: Kiełbasa Żywiecka
Wrzuć potem przekrój zanim (zeżresz oczywiście )
- ArturDor
- Posty: 21
- Rejestracja: 11 lis 2016, 21:18
- Lokalizacja: TSK
Re: Kiełbasa Żywiecka
Za tydzień jak powisi i się odpowiednio podsuszy
Pozdrawiam
Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.
Ja życzę jak najlepiej
- Sivon
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Kiełbasa Żywiecka
ArturoDoro parzona też będzie pyszna a żony słuchać trzeba, czasami
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kiełbasa Żywiecka
No zeżarł był i zdjęcia nie zrobił