Przyprawy do mleka:
2 łyżki suszonego rozmarynu
3-4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca roztłuczonego
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki majeranku
2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki musztardy francuskiej
Mleko wlewamy do garnka o grubym dnie. Zagotowujemy, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy i wkładamy polędwicę zapeklowaną na sucho, przepłukaną wcześniej pod bieżącą wodą, a następnie podsmażoną przez kilka minut na dwóch łyżkach klarowanego masła. Parzenie trwa około 45 minut. Mleko co pewien czas należy mieszać. temperatura parzenia w granicach 65-70 stopni. Po wyjęciu z mleka i lekkim przestudzeniu obtoczyłam wyrób majerankiem.
Smacznego
