Masło wiejskie

Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Masło wiejskie

Post autor: Anuś »

Zrobiłam zakup kierzanki .. później zamówiłam od koleżanki śmietanę i zaczęłam swoją przygodę z robieniem masła. Z obawy, ze coś może się nie udać pierwszy wyrób wykonałam z połowy widocznej tu śmietany, która zanim zaczniemy z niej coś robić powinna osiągnąć temp 12 stopni. U mnie stała w kuchni i napiszę szczerze, że nie mierzyłam ile ma stopni. Tak na szybko zdjęcia zrobiłam, jeszcze gorące :D ale masło jest :D ziarno płukałam w lodowatej wodzie na sicie a następnie wygniatałam jeszcze ręką. pytanie do znawców tematu :D czy struktura jest ok ? dziękuję za odpowiedzi :D zaznaczam, że nadal pływa sobie w tej wodzie od 30 minut :D
P1050224.JPG
P1050226.JPG

P1050228.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Masło wiejskie

Post autor: Gonzo »

Na pierwszy "rzut oka" wygląda normalnie. Dobrze strzepałaś :mrgreen:
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Masło wiejskie

Post autor: Sla100 »

Wyglada jak u mojej babci wiec chyba napewno ok Aniu

ja ostatnio taka kierzenke na 1.5 l zakupilem ale nie mialem czasu jeszcze nic w niej zrobic wiesz.

IMG_20160729_151846.jpg

IMG_20160729_151919.jpg

IMG_20160729_151927.jpg

IMG_20160729_151947.jpg

IMG_20160729_152000.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Masło wiejskie

Post autor: Gonzo »

ja jak kiedyś "trzepałem" masełko, to w baniaku 5 litrowym. Wlałem pół baniaka i ruchy zgodnie ze znakiem nieskończońość.
http://img.zszywka.pl/1/0059/thb_2862/z ... onosci.gif
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Masło wiejskie

Post autor: Anuś »

Gonzo pisze:Na pierwszy "rzut oka" wygląda normalnie. Dobrze strzepałaś :mrgreen:

Dałam radę w takim razie :dance: :dance:
Sylwek, a gdzie kupiłeś słoik z tym ustrojstwem ?
A to już całość masła :D drugą część robiła mi się jakby szybciej :D
P1050230.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 36
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Re: Masło wiejskie

Post autor: Sivon »

Masło jak się patrzy a ja się pytam gdzie Maślanka, pić się chce :)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Masło wiejskie

Post autor: Piotruś pan »

Gospodyni u której kupuję mleko ,masło, jaja,ser,- robi masło mikserem na wolnych obrotach
Awatar użytkownika
Ptysia
Posty: 3
Rejestracja: 19 sty 2017, 17:34

Re: Masło wiejskie

Post autor: Ptysia »

Witam zrobiłam zakup elektrycznej masło bojki hehe kierzenki efekty są super :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Masło wiejskie

Post autor: Sla100 »

Ptysia pieknie !!!! ja napewno posmakuje tego masla nie raz :) Ale musisz zdjecie twojej starej kierzenki wstawic ok.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Masło wiejskie

Post autor: Anuś »

Ptysia pisze:Witam zrobiłam zakup elektrycznej masło bojki hehe kierzenki efekty są super :D

Ptysia.. piękne masełko :pray: ale pytań mam kilka :D Gdzie kupiłaś to elektryczne ''ustrojstwo'' ? cena ? i ile litrów śmietany można na raz wlać ? Mam kierzonkę, ale taka tradycyjną, więc stąd moje pytania :D
Pozdrawiam :D
Odpowiedz

Wróć do „Pozostałe wyroby z mleka”