Składniki:
Woda 6 litrów .
Jagody jałowca 40 gramów .
Chmiel susz jedna szklanka .
Cukier dwie szklanki .
Karmel (przepalanka) z połowy szklanki cukru .
Drożdże piekarnicze mokre kulka wielkości orzecha laskowego .
Wykonanie:
Jałowiec mielimy lub tłuczemy i sypiemy do wody , po zagotowaniu trzymamy na wolnym ogniu godzinę i wsypujemy chmiel i tak trzymamy jeszcze pół godziny . dodajemy karmel i cukier i cedzimy przez gazę .Studzimy do 25 st.C i dodajemy wcześniej namoczone drożdże .
Rozlewamy do butelek typu pet do 3/4 pojemności i wyciskając powietrze zakręcamy .
Trzymamy w ciepłym miejscu 36 godz. i dalej w lodówce . po schłodzeniu można się delektować . Należy spożyć w ciągu 5 dni.
Piwo kozicowe .
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Piwo kozicowe .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dinano
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27
Re: Piwo kozicowe .
Baedzo ciekawy przepis, należy go wypróbować.
- jacekn
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 sty 2017, 13:38
Re: Piwo kozicowe .
Henio a jaki chmiel goryczkowy czy na aromat.
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Piwo kozicowe .
Ja zakupiłem w sklepie zielarskim i jest to zwyczajny goryczkowy.
http://www.farmakognozjaonline.pl/baz_s ... flos&id=95
http://www.farmakognozjaonline.pl/baz_s ... flos&id=95
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Piwo kozicowe .
Heniu, a jak to smakuje ? Bo ja ostatnimi czasy robię prawie non stop takie a,la piffko lub a,la kwas chlebowy, tą właśnie metodą jaką opisujesz, tyle że gotowy napój przelewam do 1 litrowych butelek ciśnieniowych "Soda Stream" od wody sodowej, i dogazowuję butelki z podpiwkiem dwutlenkiem, tak jak bym robił wodę sodową, dodając jeszcze na dno do każdej butelki po łyżeczce od herbaty, cukru brązowego trzcinowego. Napój ten robię ze słodu żytniego fermentowanego. Smakuje fantastycznie i super gasi pragnienie. Warunek, musi być z lodówki, ale jest na prawdę pychota .
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Piwo kozicowe .
Jest to taki rodzaj podpiwka a smakuje ....chm - wyczuwalny jałowiec i goryczka chmielu a drożdże mają na celu zagazowanie dwutlenkiem węgla i też jest wyczuwalny ich posmak , ale to raczej przeszkadza . Myślę że możesz zrobić to swoją metodą i będzie dłuższy termin spożycia .
Ps. Można zamiast karmelu dodać miód , a do butelek wsypać po kilka rodzynek .
Ps. Można zamiast karmelu dodać miód , a do butelek wsypać po kilka rodzynek .
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Piwo kozicowe .
Dobre kozicowe robi Kurp, piłem na zlocie warmińskim.
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Piwo kozicowe .
Dzięki Heniu i Tieru, kiedyś spróbuję ale nie wiem czy ten dominujący posmak jałowca będzie mi odpowiadał, gdyż w kiełbasce lubię, ale właściwie to bardzo lubię ten taki mocno słodowy, karmelowy smak w tych moich podpiwkach, lecz "Kozicowe", to jednak będą nowe doznanie smakowe i a,nuż ?