Testowane kilka razy, zasmakowało Mazowszance a i Krasnalowi z Gzikiem, to wrzucam przepis
Fotek nie posiadam, jakoś przeoczyłem ten element lansu...
1 filiżanka = 240 ml (tak przyjąłem)
12 jaj, 4 filiżanki wody, 1 filiżanka octu, 1 filiżanka cukru, łyżka stołowa soli morskiej, łyżka stołowa gorczycy, 3 łyżki ostrej musztardy, łyżka kurkumy, pół łyżeczki płatków chilli.
Jaja gotować około 10 minut. Ostudzić, obrać.
Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać gorczycę (białą), musztardę, kurkumę i płatki chilli. Pogotować jeszcze około 5 minut. Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w talarki. W słoiku układać jaja, przekładając krążkami cebuli. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 10-14 dni.
Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs
- ryszpak
- Posty: 347
- Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
- Lokalizacja: Kurpie Zielone
Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs
Człap... Człap... Człap....
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs
Nooo, opis brzmi interesująco i wygląda smakowicie, ale jak najlepiej ten cymesik konsumować ? Połówki z majonezem, w plasterkach na kanapki, czy może w ćwiartkach z solą i pieprzem etc. ?
- ryszpak
- Posty: 347
- Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
- Lokalizacja: Kurpie Zielone
Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs
Myśmy tradycyjnie używali jako zakąski. Najlepiej w połówkach, towar mimo marynaty zapychający, jak to jaja
Człap... Człap... Człap....
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs
Jutro będą robione - jedne z tą zalewą a drugie - zamiast wody dam zakwas do czerwonego barszczu.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs
Nastawiłem tą marynatę, i tu mam pytanie, czy zalewamy jaja marynatą cedzoną czy z przyprawami? Ja cedziłem wywar bo po dodaniu musztardy ona się zważyła i wyglądała bardzo nieciekawie - zrobiły się takie małe kluseczki, i mimo intensywnego mieszania nie chciała się rozdrobnić.
- ryszpak
- Posty: 347
- Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
- Lokalizacja: Kurpie Zielone
Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs
Ja zalewałem całością. Co jakiś czas trzeba wstrząsać, musztarda się oddziela, tak jak np. w ogórkach w musztardzie.
Człap... Człap... Człap....