Witam serdecznie
Chcial bym sie podzielic bardzo prostym i szybkim przepisem na chlebek domowy z gory przepraszam za brak zdjecia ale niestety usunolem z telefonu Ale napawno bedzie jak tylko bede w domu
[align=center]Skladniki na 1 bochenek
-700g maki przennej chlebowej
-2 lyzeczki soli
-25g miekkiego masla
-1 saszetka suchych drozdzy (7g) lub 14g drozdzy swiezych
-1 lyzeczka cukru
-150ml cieplego mleka
-300ml cieplej wody[/align]
W wiekszej misce wymieszac make sol i dodac maslo. Dosypac drozdze i cukier. Dodac mleko, wode i wyrobic ciasto.
Ciasto wyrabiac na oproszonej powierzchni, az bedzie gladkie i elastyczne, starajac sie nie dosypywac maki. Pozostawic w misce, przykryte sciereczka, do dwukrotnego powiekszenia objetosci.
Ciasto po urosnieciu uderzyc piescia, lekko wyrobic, uformowac owalny bochenek, wylozyc na blache oproszona maka.
Przykryc ponownie, pozostawic na 30 minut, lub dluzej do podwojenia objetosci i napuszenia.
Uzywajac ostrego noza naciac kilkakrotnie, opruszyc maka.
Piekarnik rozgrzac do 230 stopni i piec bochenek przez 10 minut. Nastepnie zredukowac temperature do 200 stopni i piec kolejne 20-25 minut. Gotowy chleb powinien byc wyrosniety, brazowy i brzmiec glucho po uderzeniu od spodu. Studzic na kratce.
Zycze smacznego Sla100
Prosty i szybki Chlebek Sla100
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Prosty i szybki Chlebek Sla100
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Prosty i szybki Chlebek Sla100
Znalazlem fotki Ciemny zgadzam sie ale my lubimy taki wypieczony i chrupiacy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester