Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Już w trakcie pobytu Zbyszka na szkoleniu z dziczyzny w Łazach słyszałam pełen zachwytu głos dla pasty ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Pełne uznanie dla Reni za to cudo. Zbyszek mówi, że razem z Tusiaczkiem i Gonzo wylizywali miseczki po tym specjale. Mniej więcej Zbyszek dowiedział się jak ta pasta była robiona i spróbowaliśmy ją odtworzyć.
Pierwszą próbę uznajemy za bardzo udaną. Na pewno danie do powtórzenia Oto jak zrobiliśmy
Składniki:
250 g łuskanego słonecznika
2 słoiczki pomidorów w oleju z kaparami nabytych w drodze zakupu w Lidlu poj. słoiczka 285 g netto, zawartości 140g (po dłuższej degustacji albo dołożyłabym jeszcze jeden słoiczek pomidorów albo zmniejszyła słonecznik do 180g )
trochę przegotowanej wody
łyżka soku z cytryny
sól, papryka słodka, pieprz cayenne - do smaku
Sposób wykonania:
Słonecznik uprażony na suchej patelni, zblendowany na gładką masę z dodatkiem odrobiny gorącej wody. Jak słonecznik był już zblendowany dodałam słoik pomidorów z kaparami razem z olejem, a z drugiego słoika tylko pomidory i kapary. Zblendowałam całość na gładką masę i jeszcze dodałam trochę gorącej wody, żeby masa nie była mocno ścisła. Dodawałam do smaku sok z cytryny, sól paprykę słodką i pieprz cayenne.
Pasta faktycznie jest pyszna i nie dziwię się, że chłopakom tak smakowała.
Pierwszą próbę uznajemy za bardzo udaną. Na pewno danie do powtórzenia Oto jak zrobiliśmy
Składniki:
250 g łuskanego słonecznika
2 słoiczki pomidorów w oleju z kaparami nabytych w drodze zakupu w Lidlu poj. słoiczka 285 g netto, zawartości 140g (po dłuższej degustacji albo dołożyłabym jeszcze jeden słoiczek pomidorów albo zmniejszyła słonecznik do 180g )
trochę przegotowanej wody
łyżka soku z cytryny
sól, papryka słodka, pieprz cayenne - do smaku
Sposób wykonania:
Słonecznik uprażony na suchej patelni, zblendowany na gładką masę z dodatkiem odrobiny gorącej wody. Jak słonecznik był już zblendowany dodałam słoik pomidorów z kaparami razem z olejem, a z drugiego słoika tylko pomidory i kapary. Zblendowałam całość na gładką masę i jeszcze dodałam trochę gorącej wody, żeby masa nie była mocno ścisła. Dodawałam do smaku sok z cytryny, sól paprykę słodką i pieprz cayenne.
Pasta faktycznie jest pyszna i nie dziwię się, że chłopakom tak smakowała.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
I znów trzeba będzie w kuchni zadziałać. Ze słyszenia wiem, że tak dobre że trzeba michę lizać
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Grzegorz Z. pisze:I znów trzeba będzie w kuchni zadziałać. Ze słyszenia wiem, że tak dobre że trzeba michę lizać
Grześ w sumie robi się szybciutko więc luzik
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Zrobione
Potwierdzam, smak jest super. Warto zadziałać
Potwierdzam, smak jest super. Warto zadziałać
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- arkawroc
- Posty: 17
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
- Lokalizacja: wrocław
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Kusicie, kusicie trzeba będzie spróbować.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
arkawroc pisze:Kusicie, kusicie trzeba będzie spróbować.
Rób - proste, łatwe i przyjemne w robieniu. Potem plasterek szyneczki posmarowany tą pastą zawinięty w rulonik smakuje nieziemsko
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Dzisiaj wykonałem, jednak z małymi modyfikacjami.Ponieważ miałem dwa napoczęte słoiczki suszonych pomidorów z żurawiną /pozostałości po sezonie działkowym /,więc takich użyłem.Kapary dodałem osobno.Jeden słoiczek wykonałem zgodnie z odtworzonym przepisem Reginy,do drugiego dodałem garść świeżej bazylii.Wyszły nieco słodsze od zapamiętanego z Łaz smaku,zapewne to przez żurawinę.Obydwie wersje bardzo dobre.
Myślę że będzie to wspaniały początek dalszych eksperymentów
Myślę że będzie to wspaniały początek dalszych eksperymentów
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
A ja wyszpiegowałem od Reni że dodaje jeszcze świeże zioła
Renia dodawała rucolę z własnego ogródka (bardziej aromatyczna niż ta kupna). Ja zrobiłem ze świeżą bazylią i druga wersja ze świeżą kolendrą. Moim zdaniem z kolendrą wyszło lepsze ale może dlatego że ja uwielbiam kolendrę
Z racji pochodzenia nazwałem pastę Bagienną
Renia dodawała rucolę z własnego ogródka (bardziej aromatyczna niż ta kupna). Ja zrobiłem ze świeżą bazylią i druga wersja ze świeżą kolendrą. Moim zdaniem z kolendrą wyszło lepsze ale może dlatego że ja uwielbiam kolendrę
Z racji pochodzenia nazwałem pastę Bagienną
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Wszyscy robią pastę, robię i ja... Brawo Ja. Moja wersja to:
100 g słonecznika
słoik pomidorów z dynią (270 g)
ząbek czosnku
kawałek suszonej chilli tajskiej
do smaku: sól, pieprz, szczypta imbiru, papryka słodka, cytryna, po kilka kropel octu jabłkowego i oleju sezamowego
100 g słonecznika
słoik pomidorów z dynią (270 g)
ząbek czosnku
kawałek suszonej chilli tajskiej
do smaku: sól, pieprz, szczypta imbiru, papryka słodka, cytryna, po kilka kropel octu jabłkowego i oleju sezamowego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Wiedziałem Przecież Tieru bez papryki wypalającej gardło się nie obejdzie