Składniki,produkty na dwie porcje :
1 litr wody
1 kostka rosołowa, warzywna
2 duże cebule
1 łyżka masła klarowanego
2 jajka
100 ml białego wytrawnego wina
200 g startego żółtego sera /z tych ostrzejszych /
Kilka kromek bagietki,bułki paryskiej lub innego pszennego pieczywa.
Wykonanie.
Zagotowujemy wodę,rozpuszczamy kostkę warzywną./Jeżeli ktoś nie używa kostek można użyć bulionu warzywnego własne produkcji

Cebule kroimy w ćwiartki a następnie w ćwierć plasterki.Rozpuszczamy masło klarowane na patelni i dusimy cebulkę do uzyskania złotawego koloru.
Podduszone cebule dodajemy do wrzątku,chwilę gotujemy,zmniejszamy ogień.Gdy cebula jest już na wpół miękka dodajemy wino.Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą /uwaga...kostka jest słona /. Chwilę gotujemy.
Jajka wybijamy na miseczkę i ostrożnie wlewamy na chochelkę zanurzoną w gotującej się zupie.W chochelce też musi być gorący płyn.Po lekkim ścięciu białka zawartość chochelki przelewamy do zupy.Identycznie postępujemy z drugim jajkiem.
W tzw.międzyczasie na patelni podsmażany grzanki,po odwróceniu na drugą stronę posypujemy odrobiną startego sera.
Na talerz wlewamy zupę,ostrożnie przekładamy jajko /żółtko ma być płynne /,posypujemy startym serem.Grzanki możemy "zwodować" w zupie,możemy podać osobno na talerzyku.